LOFT ARABESCHI IN CASA BOTTEGA

LOFT ARABESCHI IN CASA BOTTEGA

Architect
Francesco Massarini Architetto
Location
Turin, Italy | View Map
Project Year
2010
Category
Residential Landscape
Beppe Giardino

LOFT ARABESCHI IN CASA BOTTEGA

Francesco Massarini Architetto as Architects

The house appeared before the renovation, especially in the entrance, dark and gloomy. The lighting design, was essential. The house appeared before the renovation, especially in the entrance, dark and gloomy. The lighting design, the use of LED floor technology (in the early years 2009-2010) was a real need and request of the client (a real estate company that would then sell the property). ... the power of light to give shape to spaces, to divide them, to unite them following a narrative thread. A thread of light on the floor leads from the entrance of this house, located in the Roman quadrilateral of Turin, to the courtly part where the main functions reside. A grazing light that separates the spaces but unites them virtually to create a single narrative thread.


The line of light draws a mezzanine on two levels in polycarbonate with Honeycomb structure, which delimits above an open space in which the sleeping area, the kitchen and the bathroom are located. In the entrance of the house, a barrel vaulted passage, architectural sign reminiscent of the catacombs, hypogeal burial grounds for Christian martyrs, is enriched with signs of an ancient language, arabesques, evocative lyrical traces that profane the white walls. From the entrance of the very low house you enter through a narrow corridor to the living area, kitchen and bedroom. The floors have been treated differently depending on their wear and tear Portions of floor at the entrance in terracotta tiles have been cleverly restored, while other parts have been covered with a layer of resin. Even the furniture carefully chosen by the architect, from the beginning of the 1900s, has given the house a special atmosphere. The mezzanine is the true originality of the house, built with an iron structure, but its deck is entirely in alveolar plexiglass, translucent and non-slip. An old fireplace, found in the living room wall, has been framed like a painting.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Table and chairs LIVING ROOM
Product Spec Sheet

ElementBrand
RUGSNanimarquina
Poltrona CloverDriade SpA
Product Spec Sheet
RUGS
Poltrona Clover
Greenpoint Condominium
next project

Greenpoint Condominium

Apartments
Brooklyn, NY, USA - Build completed in 2017
View Project