Madrigal House Spain

Madrigal House Spain

Architect
Ramon Esteve Estudio
Location
Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Mariela Apollonio

Building a Microcosm

Ramon Esteve Estudio as Architects

HORIZONTALITY

The development of the project was based on a set of program-containing boxes and sunlight-capturing courtyards, sewn together between two horizontal platforms that enclose the space.

 

In order to highlight these elements, the floor has been risen 30 cm from the ground level. This pavement and the white concrete roof, which hold the boxes where the different rooms are settled, enhance the sensation of horizontality.

 

SET OF BOXES

The arrangement of the boxes between the concrete slabs generates in-between spaces that sew the volumes and host the common areas of the dwelling. These interior spaces, which are extended outside, point to framed sights of the garden that surrounds the house and allow crossed views between different points.

 

The volumes under the slab are presented as containers of the more private rooms and are noticed due to their different heights.

 

The setting back of the volumes has been mirrored in the design of the swimming pool, a shattered rectangle that recalls the horizontal set and horizontal composition introducing these elements.

 

MATERIALS

Materials are displayed in its raw form, by using wood, natural stone and concrete.

 

The boxes that contain the rooms are made of stone masonry, thus standing out from the rest of the building because of their material. The access of sunlight into the dwelling is filtered by the presence of wooden shutters.

The horizontal slab that support the boxes displays exposed white concrete in its natural state.

 

LIGHTS AND SHADOWS

There is an interplay with natural light by controlling its indirect access to each room. The spaces created between the volumes and the openings on the slab create a contrast between light and shadow throughout the building.

Read story in EspañolDeutschItalianoPortuguês and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More