MAN AIR SA

MAN AIR SA

Architect
TSOULOS ASSOCIATES Ltd
Location
athens GREECE, Greece
Project Year
2010
Category
Factories

MAN AIR SA

TSOULOS ASSOCIATES Ltd as architect

MAN AIR Introduction MAN AIR S.A. is a Greek company that deals heavy machinery for construction ,drilling and earthmoving, the company has been looking for its new HQ where it would combine in one space both the technical support and storage with the management. The company deals directly with construction firms. Site The site is in Ano Liosia industrial area, 1100sqm; it is linear with the North small side facing on Attica Road. The site creates a narrow angle on the NW side Program/brief The program asked for a complex integration of management offices and technical spaces in one structure. In total there was necessity of 22 offices with board room, meeting rooms, reception and 500sqm of machinery room connected with a heavy material storage space a basement and an outdoor working space. The machinery has to be noted that would be up to 29m long. The building was divided in two adjacent buildings with separate structures and uses but with two connections. The North is 2 floors high with basement and angular to fit the site and accommodates all the offices and common spaces. The south building is a rectangular box with strategically placed openings to allow the heavy equipment to enter and create 2 working positions or 1 that spans through the entire building. Concept The concept was to create a space that would fit the company profile, a healthy Greek company that deals and services heavy machinery. The idea was to create a building that looks like a well oiled machine and depicts and compliments the activities of the firm. The details were not hidden or claded, the floors were industrial and the ceilings of corrugated metal panels were painted as well as the I beams. The machine of course needs a cover and the skin that was chosen was anodized aluminum panels, punctured to a pattern that noted the secondary digital identity of the company. Great attention was paid to all the visible details. The electricity channels were all designed beforehand and hanged with precision. Interior /Lighting Lighting has been thoroughly examined and the perforated façade assists in a steady shading with approximately 50% opacity. The interior lighting fixtures were linear and in the ground floor hang in different height and lengths to recreate the daylight penetration in an artificial way. The 3d effect that we get from the different heights of hanging the light fixtures assists the understanding of the volume. The central staircase was claded with the same punctured aluminum elements and light from within with led lights plus from the side to accent the “object in space” effect. The floors are all with industrial self leveling resin lightly colored.

Project Credits
Farmhouse Retreat Redux
next project

Farmhouse Retreat Redux

Private Houses
Sawyer, Michigan, United States - Build completed in 2017
View Project