"Mental" house and factory

"Mental" house and factory

Architect
Nuno brandao costa
Location
Carregosa, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Workshops

Private Houses
© Francisco Ascensão

"Mental" house and factory

Nuno brandao costa as Architects

The programme required the combining of two distinct and antagonistic functions (workshop and house) in a single construction, demanding their absolute autonomy, isolation and the absence of any visual relationship.

photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão
photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão

The natural slope of the ground and its orientation in relation to the sun were the key to this difficult equation. Two parallelepiped pavilions, arranged perpendicular to each other, create an L-shaped volume fragmented at the different levels of the existing topography.

photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão
photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão

The house, an open nave fully facing the sun, with a free structural span, soars horizontally from the level of the threshold indicating the entrance to the domestic space which stands out from the ground and relates continuously with the sun-drenched landscape of the valley through a narrow gallery contiguous to the internal space. In this way it becomes external in relation to the ground and protected from neighbouring plots that are disconnected and uninteresting.

photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão
photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão

The workshop, an east-facing nave, is built on the base of a short-span portico that marks the start of a long veranda for loading and unloading, protected by the corresponding coffers.

photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão
photo_credit © Francisco Ascensão
© Francisco Ascensão

The construction is a unique object made of two elements, opposites in structure, geometry and nature, as required by the programme presented. However, it is precisely in that antagonism that the shape seems to gain meaning and coherence.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More