Mercer

Mercer

Private Houses
n/a, Australia
Robert Hamer

Mercer

Vibe Design Group as Designers

The client’s purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing residence was of sound construction and worthy of part retention and utilisation. Unlike their previous home that they described as too stark & cold, the client’s called for a liveable family home with sophistication and warmth. An undeniable street presence was formed with a striking timber-lined shape that extends with the longest street boundary. The bold tapering shape offers the dual purpose of protecting the occupant’s privacy and disguising the properties three-storeys within. The garage door is finished in a perforated metal, which is also specified for the adjacent pedestrian entry gate. The entry gate is afforded all-weather protection from the tapering shape over, and is the property’s main access, fitted with an automated intercom system for gate release. Upon entry, one ascends the stairs and is invited into the primary living area.


The central streamline kitchen is void of handles and inconspicuously incorporates a scullery/butlers pantry. A clear glass splashback gives a sneak-peak to the battened timber feature wall beyond. Windows in the lounge area are given a framed view of the beautiful established trees in the streetscape, while the dining at the opposite end of the space spills onto the north-facing outdoor entertaining area. A sliding wall off the dining gives separation to the rumpus / movie room, bedrooms and descending staircase to the garage and laundry below. A battened Blackbutt feature wall disguises doorway access into the bedrooms, bathroom and powder room. The lounge area affords a quiet desk space beneath the floating staircase, and camouflaged access in the continued battened wall to another bedroom. The staircase leads to the upper storey master bedroom, which includes windows at opposing ends of the room. The protected east facing windows provide a beautiful elevated view over the undulating surrounding landscape. Although not obvious, the transformation used much of the existing conditions. The striking design solution gives the residence an undeniable street presence, combined with optimum liveability, sustainability and privacy for the occupants.

Project team
House Z-M
next project

House Z-M

Private Houses
Heusden-Zolder, Belgium - Build completed in 2013
View Project