M+I house

M+I house

Architect
Christos Pavlou Architecture
Location
Nicosia, Cyprus
Category
Private Houses
Louca Studios and Christos Pavlou
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Fire placeMetalfire Architectural Fireplaces
internal sliding doorsRimadesio
indoor ground floorsGreek Ligouriou marble
External blindsGriesser AG
outdoorsItalian Trevertine marble
SofasNatuzzi

Product Spec Sheet
internal sliding doors
indoor ground floors
External blinds
Sofas
by Natuzzi

M+I house

Christos Pavlou Architecture as Architects

The house is located in a remote, semi-rural residential area of Nicosia, Cyprus with nothing of interest surrounding the plot but a few houses and lots of empty desert- like landscape. The idea and form of the house is not so much dictated by its surrounding context but by its orientation related to the sun movement, the local winds and the need to be introverted and isolated. The requirement was thus to create an inward looking L-shape house with a private courtyard, a swimming pool and a mini play ground for soccer. A landscape of plants, bushes and trees create the perfect setting for outdoor living, a place of refuge and retreat. The house becomes an in-between zone of inside-outside and the courtyard an extended zone of the living spaces.


The house incorporates a range of outdoor spaces as an extension of the livings spaces. All major rooms are orientated due south with the less used spaces and a long corridor placed on the north side. The ground floor living spaces open onto the courtyard and allows light and air deep into the interiors. The transparency of the ground floor enables the exterior including the long covered veranta to become part of the interior. In-between the courtyard and the interior the extended first floor slab creates a shield to the ground floor against the strong summer sun and at the same time it becomes a terrace garden for the master bedroom.


Large sliding glass panels divide the ground floor internal spaces. These doors can be slide discreetly into the thickness of the walls allowing thus all the spaces to flow to each other while maximizing interior space and creating environment depending on the mood and needs of the user. On the first floor there 5 bedrooms with en-suit bathrooms and wardrops. All rooms share views to the gardens and exploit the summer south-west winds during summer and the heat gains during the winter.


Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More