Midvale Courtyard House
Tricia Shay Photography

Midvale Courtyard House

Bruns Architecture as Architects

Balancing the introverted nature of a courtyard with the bold personality of an extrovert all while managing matters of privacy, this renovation builds on its solid mid-century roots. Located on a busy boulevard in the state’s capital, the 1,685 sf half-century old ranch home was confined and uninviting, leaving its spaces dark and disconnected from the site. The renovation and 840 sf addition of Midvale Courtyard House adds a proper entry, elevated master suite, and covered parking, but also pierces and stretches the solid forms to create connection between indoor and outdoor spaces.


Set back on its lot, the house is buffered from the busy street traffic. But the adjacent neighbors are closely spaced, challenging the notion of opening the interior to light and views. By creating a series of private outdoor rooms, the interior spaces visually extend beyond their original boundaries. As a result, the plan becomes a collection of independent wings each with a heightened focus on their unique programmatic requirements. Taller ceiling heights are created in the public living wing by affixing the new second floor above the original ceiling height, allowing light to penetrate deeper into the main level.


One’s experience is choreographed through a sequence of private courtyards and interior zones. A series of site walls with varying levels of opacity organize pathways, linking the exterior rooms and providing access throughout the plan. Composed with its own courtyard, the new entry and vertical circulation component reorients the house’s façade while integrating the new motor court with the main structure. The geometry of the new entry is extruded into the main form to organize the kitchen on the first floor and master bath on the second floor. On the main level, the wood floor transforms into the ceiling surface. And in the master bath an exotic wood ribbon folds up and over itself, defining a spa-like wet zone. Sitting above the neighboring houses, the new master suite includes a private courtyard terrace. A partial height privacy wall creates intimacy while masking the adjacent rooftops, leaving only views to the mature tree canopies beyond.


The building’s envelope is upgraded with new insulation and roof assemblies. Energy efficient mechanical systems replace outdated infrastructure. The new insulated, low-e glazed fenestration naturally illuminates interior spaces, and all supplemental lighting is upgraded with energy efficient fixtures and lamps.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
10 Apr 2024 News
Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain

Tokyo-based Yuko Nagayama & Associates designed the expansive facade of Tokyo Kabukicho Tower, a... More

Introducing Partner Vondom
10 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Vondom

Vondom is a leading company in designing, manufacturing, and commercializing avant-garde indoor and... More

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
9 Apr 2024 News
Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast

Middelkerke, a municipality in West Flanders, Belgium, has an eye-catching new venue and public spac... More

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
8 Apr 2024 News
Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel

Italian architecture and design practice Mario Cucinella Architects (MCA) has completed a forward-lo... More

Introducing Partner OpenAire
8 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner OpenAire

OpenAire is a leading designer, manufacturer, and installer of retractable aluminum roof enclosures... More