MM house
Katherine Lu
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersVOLAVOLA FS1, VOLA 590H, 111 One-handle built in mixer
Lighting - IC T1 Table LampFlosIC Lights
ChairB&B ItaliaHusk
Sink - Kubus | KBX 110-34 SSFranke
Furniture - Outline Chair, Arik LevyMolteni&C
Crescent Table LampLee Broom

Product Spec Sheet
Lighting - IC T1 Table Lamp
Chair
Sink - Kubus | KBX 110-34 SS
by Franke
Furniture - Outline Chair, Arik Levy
Crescent Table Lamp

MM house

KAINTOCH (KA Design Studio) as Designers

MM House developed from the desire to make speci c connections with Sydney Harbour’s iconic landscape. A heightened sense of transparency articulates a thick plan - situating domestic life against the sublime natural and urban backdrop of the harbour and city skyline. The orientation and con guration of the house curate a series of view points that link the domestic realm to the landscape beyond. The subtle level changes uncover new aspects of the harbour landscape and provide delineation of space within the plan.

 

The house is formally geometric - but is punctured by courtyards and breaks that offer unexpected vistas, and lend complexity to the section. Stripped of enclosing walls living spaces orientate outward, diffusing thresholds through a series of operable glazed doors. Double height voids in the living and courtyard spaces extend this connection, with the view presented as a ‘series of moments’ when making one’s way through the home.

 

CONCEPTUAL FRAMEWORK

The project has been designed to be robust and endure the setting of a coastal environment. With the advancements in material technologies realised in bion- ics, the external facade is enveloped in a self cleaning render. Allowing nature to clean and revitalise the facade whilst repelling harsh abrasive salts from the harbour.

 

In order to move away from a predominately at surface resolution, characterised by contemporary applications of render, we adopted a hand crafted technique. The render is applied by spraying the substructure then hand pressing with a trowel, giving depth and irregularity to the strong geometric form. Internally the house materialises as an arrangement of re ned surfaces and details, layered against the raw and elemental nature of concrete, marble and timber. This play, balances the homes reduced external palette and invites warmth and tactility to the project.

MM House developed from the desire to make specific connections with Sydney Harbour’s iconic landscape.

VOLA as Manufacturers

 A heightened sense of transparency articulates a thick plan - situating domestic life against the sublime natural and urban backdrop of the harbour and city skyline.


The orientation and configuration of the house curate a series of view points that link the domestic realm to the landscape beyond. The subtle level changes
uncover new aspects of the harbour landscape and provide delineation of space within the plan.


The house is formally geometric - but is punctured by courtyards and breaks that offer unexpected vistas, and lend complexity to the section. Stripped of enclosing
walls living spaces orientate outward, diffusing thresholds through a series of operable glazed doors. Double height voids in the living and courtyard spaces
extend this connection, with the view presented as a ‘series of moments’ when making one’s way through the home.

CONCEPTUAL FRAMEWORK
The project has been designed to be robust and endure the setting of a coastal environment. With the advancements in material technologies realised in bionics,
the external facade is enveloped in a self cleaning render. Allowing nature to clean and revitalise the facade whilst repelling harsh abrasive salts from the
harbour.


In order to move away from a predominately flat surface resolution, characterised by contemporary applications of render, we adopted a hand crafted technique.
The render is applied by spraying the substructure then hand pressing with a trowel, giving depth and irregularity to the strong geometric form. Internally the
house materialises as an arrangement of refined surfaces and details, layered against the raw and elemental nature of concrete, marble and timber. This play,
balances the homes reduced external palette and invites warmth and tactility to the project.

Share or Add MM house to your Collections
Innovation Tower
next project

Innovation Tower

Auditoriums, Universities and Workshops
Hong-Kong, China - Build completed in 2013
View Project