Modena Hotel

Modena Hotel

Architect
Creative Crews

Somdoon Architects
Location
Bangkok, Thailand | View Map
Project Year
2016
Category
Hotels

Modena Hotel

Creative Crews as Architects

Complementing the form of its FYI Center counterpart, the Modena Hotel stands on the sharpest corner of the site, piercing its razor-sharp edge against the verge between Bangkok’s main commercial district and the deranging fresh produce market. Located at the junction between Rachadipisek and Rama 4 roads, the hotel is surrounded by the intersection of two eight-lane roads, a highway fly-over, an overhead pedestrian walkway, and the entrance and exit of an underground train station.


Bringing design integration to its fullest potential, the project utilizes the entire buildable area of the site, resulting in a sleek stack of narrow triangular volumes with a doubled loaded corridor to maximize number of keyholes for the standard 22sqm studio rooms. Likewise, the unique triangular floor plan of the building allows for a unique set of premium 33sqm suite rooms located at the sharp corners, adding another layer of interesting variety to the hotel.


In a strategic effort to deal with narrow inhabitable space created by the sharp corners, planters are constructed on alternate floors providing a balcony to the premium corner rooms as well as adding a textured layer of soft, natural vegetation to the hotel whilst preserving the sharp corner of the exterior façade.


On the façade, mullions are extruded outward from interior, while the Low-E insulated glazing panels between these mullions are angled within their new depth, creating a zig-zag profile that allows for lower internal temperatures and far less demanding energy requirements. Compared to similar heat-specs of laminated glass, these insulated panels provide a much clearer visual quality, connecting well the interior to the exterior.


Due to the narrow planning, the ground floor comprising of a drop off, lobby, waiting area, and bar, are strategically and respectively arranged in to a continuous flow leading to the all-day-dining restaurant on the mezzanine which is read as an insertion of an elongated timber crater in to a large triangular volume. Clear frontal glass walls and use of mirror cladded columns helps widen the narrow ground floor spatial perception while the zig-zag inner wall complements well to the overall form of the interior.


Material Used :

1. Thai Alucobond co., Ltd. – Aluminum Composite
2. YHS International Ltd. – Façade
3. ThyssenKrupp Elevator (Thailand) Co., Ltd.– Elevator & Escalator

Project Credits
Interior Design Collaborator
Structural Engineer
Green Design and Leed Consultant
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
PendantVibia
Aluminum CompositeAlucobond
Elevator & Escalatorthyssenkrupp Elevator
Product Spec Sheet
Pendant
Aluminum Composite
Elevator & Escalator
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More