Mounce Residence

Mounce Residence

Location
Southwest Drive, Austin, TX, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Angelica Norton

Mounce Residence

Open Envelope Studio as Landscape Architects

For this client, we took an unusable sloping backyard and leveled the highest area to create a grassy playspace with a gravel seating area aligned with the edge of the sod. We also took out the original under-sized deck space and created a custom cedar deck that is better suited for grilling and dining. Lastly, we moved the fence at the side yard towards the front of the house and created a workout space and secluded it with privacy screening using clumping bamboo. Thebackyard became immediately activated and we were able to connect the separate spaces with a steel grating catwalk and steel retained steps.


For the front yard, we refurbished the existing limestone retaining wall and steps by using granite gravel, additional limestone steps, and native Texas planting to create more curb appeal.


Material Used :

1. Cedar decking, raw steel steps, and custom steel railing for backyard deck
2. Raw steel for edging and retaining walls
3. Plywood-formed concrete for backyard retaining walls
4. Steel grating for catwalk and lily pad steps
5. Reused existing 6-8“ rocks as planting bed gravel mulch
6. Rough sawed limestone block paver steps for front yard slope
7. 1 ½” granite gravel for gravel mulch on backyard slopes
8. 5’8” granite gravel for backyard steps surface treatment
9. 2” Colorado rainbow rocks for backyard terrace gravel mulch
10. Zoysia sod
11. Texas Cut Hardwood mulch for planters
12. 5/8“ fairland pink granite gravel for front yard surface treatment
13. Existing limestone block retaining wall and steps
14. Texas native plants for the majority of new vegetation
15. Bamboo and bicolor iris (non-native plants)

Share or Add Mounce Residence to your Collections
Project Credits
Landscape Architects
Leisure bay house
next project

Leisure bay house

Private Houses
Leisure Bay South Coast South Africa - Build completed in 2016
View Project