Mountain Retreat

Mountain Retreat

Architect
Fearon Hay Architects
Location
Central Otago, New Zealand
Project Year
2008
Category
Private Houses
Patrick Reynolds

Mountain Retreat

Fearon Hay Architects as Architects

The mountain retreat is a small structure set within a high country station occupying 1300 hectares on the south facing shores of Lake Wakatipu, Central Otago. It is an alpine environment formed by heavily glaciated schist mountainscapes and vegetated below the snow line with beech forest. Early European occupation of the region began in 1840 with explorers seeking to extend pastoral activities established in the gentler environments to the north and east of the Southern Alps. Early European occupation as well as the discovery of the Central Otago Goldfields resulted in structures for shelter and utility made from the stackable weathered schist readily available around the rivers and glaciated mountain slopes.

 

This retreat is designed for a young family who do not reside in New Zealand. It is intended to maximise the sense of living in the landscape and reference these early structures. The retreat is intended for use by varying numbers of people across all seasons.

 

The design is a simple arrangement of spaces within a predominantly open plan. A main sleeping space opens over the living space and is serviced by a centrally located bathroom. Sleeping accommodation is augmented by a bunkroom with double bunk, allowing accommodation for anything from a single adult up to two families with children. The overlap and combination of sleeping, living and bathing functions allows for flexibility of use, introducing variety and a certain complexity to the inhabitation of a small building.

 

Entry is gained from the roof with the building concealed from view when arriving at the site. Steel handrails and the flue of the fireplace are the only indications of the space below. Plan and section show the building to be a void removed from the mountain slope. The internal space is extended beyond the natural ground surface with a structure of reinforced concrete blanketed by gravel ballast over the roof and heavily rendered schist cladding to the walls.

 

The external appearance of the building uses the heavily rendered stone to express a cubic form embedded in the side of the mountain amongst beech trees. The cave-like space is expressed as a horizontal void removed from this solid. Vertical supports have been avoided to enhance the sense of a slice of space removed from the hillside. A suspended log fire anchors the cantilevered corner and provides a hearth against the backdrop of beech trees and the lake when viewed from within.

 

The colours and textures of the cladding integrate the building into the gravel tracks, exposed rock faces and scree slopes of the alpine environment. The interior space is defined primarily by exposing and sandblasting the concrete slabs of the wall and floor structure. A polished plaster ceiling complements the exposed wall slabs to promote the sense of space carved out as a cave. This heavyweight construction is refined by the introduction of blackened steel sections and rough sawn cedar boards.

 

The architecture seeks to be a subtle insertion in the alpine landscape. The internal environment is both muscular and refined, referencing the toughness of the environment while providing comfort required for a retreat in the mountains.

Share or Add Mountain Retreat to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
FireplaceFocusGyrofocus
Product Spec Sheet
Fireplace
Georgia State University College of Law
next project

Georgia State University College of Law

Universities
Atlanta, GA, USA - Build completed in 2015
View Project