MP House

MP House

Architect
TIES
Location
Tangerang, Banten, Indonesia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Arti Picture

MP House

TIES as Architects

This house is designed for a designer couple who want their working environment to be an integral part of their daily routine in this house. For that reason, the house is built upon 2 major functions. A home office is located on the first and semi-basement floor, while residential area is placed on the level above it.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

At the residential space, the building mass is divided into 2 large areas. A semi-private area, which includes living room and dining room, is located at the front site of the house. While the more private area of the house, which includes bedrooms, is located at the back site of the building to create a more seclusive area for personal living space. These two building masses are separated by a dry garden that serves an adequate ventilation and natural lighting. Therefore, a more tranquil and serene atmosphere is achieved because the walls of the two masses are separated.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

Regardless of the need to provide this house with both residential and home office function, it requires to be accessible for senior citizens who have walking difficulties, in this case parents of the owner of the house. Thus the ramp is chosen as a connector between floors instead of stairs. The use of the ramp is optimized by split level technique to maximize the available areas in the house.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

The most challenging and interesting thing about this house is its living and dining area because the time spent for social interactions and activities will mostly occur in this area of the house. In order for these actions to be conducive, the living room and dining room are combined as one large space and the ceiling height is raised so that this semiprivate area is more spacious and well ventilated.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

The use of breeze block for this house’s exterior is intended for letting enough sunlight to enter and fill the room inside. The construction draft for the breeze block itself is also meant to provide a variety of light refraction in which giving the room its own aesthetic decoration during the day.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

With the intention of getting an additional dry garden, the breeze block is elevated enough to a level where people are able to get out onto the concrete roof that is located just above the carport.The roof design uses a gable roof type, considering its identical shape to the classic design of a house roof. In addition, the gable roof makes it possible for the house to have a high ceiling since the level of the slope can be adjusted. It also enable the semi-private area to feel more homey and capacious.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

Material Used:

1. Facade cladding- Breeze blocks, Omah Bata

2. Flooring- Granite Tile, Wisma Sehati

3. Doors- GRC Board

4. Windows- Alumunium, EQ

5. Roofing- Asphalt Roof, Owen

6. Interior lighting- Recessed bulb, LED Strip; Philips

7. Interior furniture- Rattan, Solidwood; Jepara Custom made

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior lightingPhilips Lighting Signify
FlooringWisma Sehati
Product Spec Sheet
Interior lighting
Flooring
Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More