Multisports Complex Antony

Multisports Complex Antony

Architect
archi5


Tecnova architecture
Location
Annapurna street, Antony, France
Project Year
2011
Category
Sports Centres
Thomas Jorion

Multisports Complex Antony

archi5 as Architects

The project’s design and planning focus on athorough understanding of the local context. Thebuilding responds to existing scales. Its locationand architecture denote the space´s public natureand inject new life into the site.


By taking surrounding public spaces into considerationwhen designing the project, we reinforcedthe notion that this building is a public facility,a landmark within the surrounding disorder.


So as to allude to a mind’s eye view we asked ourselveshow we could draw attention to the building without stirringup too much controversy.What we sought to spark off was people’s curiosity and athirst for mystery: a child’s fascination to know what is insidea big box. This is what led us to design this huge, darkmonolith, which is a break from local architecture, withrows of pink houses or over complex public buildings.A mysterious big black box planted in an urban landscape.Curiosity is satisfied once the way to go in is found, on araised corner where the entrance is located.


We wanted the passer-by to see something different to what the residents see. We achieved this by an interplay between different elements, the roof garden offering an alternative landscape – a hanging square. On the inside, the surfaces adapt and follow the height of the different sports areas. This creates a dynamic between the different components of the project.The monolith is deconstructed by the variety of stones used to clad the façade and the way these are pieced together, like a construction set. The building changes depending on the angle from which you look at it, the time of day, the light or the season.This single structure houses the main functions of the program: fencing/table tennis hall, dance hall, combat areas and other activities. The building’s compact nature is its greatest environmental asset. Natural light floods in, in spite of the solid façades. Vertical window panels allow light to be controlled and adapted to the needs of the sport being practiced. We designed this facility to be simple, powerful and almost timeless.


Project team
Puro Hotel
next project

Puro Hotel

Hotels
Palma, Spain
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter