Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven

Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven

Designer
Van Eijk & Van der Lubbe
Location
Eindhoven, Netherlands
Project Year
2010
Category
Concert Halls
Frank Tielemans

Music Hall Eindhoven

Van Eijk & Van der Lubbe as Designers

In the middle of Eindhoven now stands the absolute music centre of the future, a place where lighting, design and technology are integrated innovatively, without it becoming merely a high-tech building.


Niels van Eijk and Miriam van der Lubbe of Geldrop designed both the interior and the exterior around the central idea of the Concert Hall as a meeting place. Together with Philips Ambient Experience Design, Hypsos and Rapenburg Plaza, the duo produced an exceptional composition of light, image and specially developed technology. Take for example the way concert-goers are led intuitively from foyer to concert hall by way of subtle lighting signs which move from a high-tech wall and over the ceiling.


Van Eijk & Van der Lubbe designed every detail especially for this project, from the enormous glass façade to the foyers and furniture, from the working wear to the crockery.


The most remarkable change is to the main entrance of the new Concert Hall. This consists of a forwardleaning glass façade, 25 meters wide and 13 meters high. Behind it is a cultural city-foyer where people are welcome throughout the day for a cup of coffee, and to listen to, and buy music. The city-foyer will be fitted with an ambient wall, several meters long, consisting of thousands of led lights, on which films, works of art and concerts will be projected. Visual artist Gerard Hadders realised the content of this living wall. Visitors can listen to their favourite music in ‘listening chairs’ with integrated audio systems, designed specially by Van Eijk & Van der Lubbe. They also designed multi-functional furniture for the foyers, and special duo-chairs with an innovative lighting system.


The redesign was made possible due in part to a contribution from the European Fund for Regional Development within the framework of OP-Zuid and contributions from the SRE Regional Fund, Brainport Development, Province Noord-Brabant and Gemeente Eindhoven.


PROJECT DETAILS


Commissioner: Muziekgebouw Eindhoven N.V. , The Netherlands


Overall design: Van Eijk & Van der Lubbe, Geldrop, The Netherlands Philips Ambient Experience Design (creative concept & art direction), Eindhoven, The Netherlands


Interior architect: Van Eijk & Van der Lubbe, Geldrop, The Netherlands


Co-architect: façades Van Aken Architecten, Eindhoven, The Netherlands


Architecture advisor: Atelier PRO, Den Haag, The Netherlands


Visual, Light and Sound advisor: Hypsos, Soesterberg


Lighting design: Rapenburg Plaza, Amsterdam, The Netherlands


Graphic identity: Gerard Hadders, Schiedam, The Netherlands


Construction management: Brink Groep, Eindhoven, The Netherlands


Constructor: Adviesbureau Tielemans, Eindhoven, The Netherlands


Theatre advisor: Theateradvies, Amsterdam, The Netherlands


Installation advisor: Grontmij, Technical Management, Amersfoort, The Netherlands


Construction physics,acoustics, fire prevention: DHV, Eindhoven, The Netherlands


Building contractor: Heijmans Utiliteitsbouw, Rosmalen, The Netherlands


HVAC-E: Burgers Ergon Installatietechniek, Eindhoven, The Netherlands


Audiovisual systems: Mansveld Groep projecten & services, Eindhoven, The Netherlands


Permanent furnishing: Gielissen Interiors & Exhibitions, Eindhoven, The Netherlands


SUPPLIERS


Hall chairs: Jezet Seating Overpelt, Belgium


Moveable furniture: FacilitylinQ Muiden, The Netherlands


Made to measure furniture: Keijsers Interior Projects Horst aan de Maas, The Netherlands


Made to measure furniture Lensvelt Breda, The Netherlands


Suppliers Chandeliers: Fornasier Luigi Murano, Italy


Photographer: Frank Tielmans, The Netherlands


Project Credits
Products used in this project
Mercat dels Encants
next project

Mercat dels Encants

Shopping Centres and Supermarkets
Barcelona, Spain - Build completed in 2013
View Project