N.B.K. Residence

N.B.K. Residence

Architect
Bernard Khoury / DW5
Location
Beirut, Lebanon | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses

N.B.K. Residence

Bernard Khoury / DW5 as Architects

Located at the ninth and last level of the Plot # 2251 project which we conceived in 2008 and for which construction ended in 2013, this three-storey apartment is articulated through an independent structure capping the building. Structurally, the apartment only shares the building’s vertical circulation core, as well as the perimeter along which its two peripheral walls lie. Beyond the ninth level, the structure of this residence becomes autonomous, rendering it morphologically detached from the edifice. The result is what resembles an independent house placed atop a building, rather than what is commonly known as a penthouse or roof level apartment.


The articulation of this project is also related to its geographic location. Virtually situated on the former demarcation line which separated east and west Beirut, this apartment opens up onto “the hell” of its city, placing it neither east nor west but in between. Whereas usual preference for Mediterranean roof apartments is to turn their backs on the urban fabric in exchange for a sea view, this apartment is oriented toward the city, taking advantage of the setbacks imposed due to the surrounding projects defining its entire periphery. These include the Maronite Cemetery, the Beirut Hippodrome and various institutional buildings. All relatively low-rise, these guarantee view corridors extending in the southwestern direction towards the Chouf mountains which subside in the southern suburbs of Beirut, as well as in the western direction and towards the former demarcation line defined by Damascus Road.


This situation in fact informed and defined the large frame instantaneously experienced upon one’s arrival to the apartment. 12 meters wide and 6 meters high, the reception which extends from the landing is an almost exaggerated, unobstructed and completely open space.


The apartment comprises three levels, the reference level being the landing floor throughout which the vital programmatic functions take place – the reception space, the dining room, the master bedroom as well as the kitchen. The mezzanine level accommodates two additional bedrooms, as well the continuation of the floor-to-ceiling library accessible at this level by a steel grating bridge crossing the entire frame of the reception, and seemingly floating once the floor-to-ceiling glazing is retracted. Lastly, the uppermost level houses the pool terrace, as well as a guest studio and staff quarters.

N.B.K. Residence 2 resumes certain experimentations with interior layouts, furnishings and materials used in various projects throughout the years, including N.B.K. Residence 1 which was conceived 12 years earlier. The experience gained by these allowed for the development of a certain knowledge related to the misappropriation and reinterpretation of traditional materials, through the reanimation of specific artisanal practices. Alliances formed with local artisans over the years were thus rekindled, and materialize in the intricate steelwork and elaborate woodwork of the apartment, notably in the reception area.


The wood panel cladding of the reception space is defined by a layout that starts at the floor, folding onto the walls and ceiling, and extending throughout the rest of the rooms. This same cladding layout defines that of the steelwork, which ultimately frames the focal point of the room, a piece affixed to the ceiling housing all air conditioning and ventilation equipment. The modern tradition has rarely worked the ceiling, and this element thus takes us back to traditional interior architectural practices. However, rather than a fresco, this installation consists of an extremely dense hood-like structure, designed to perfection in coordination with a mechanical engineer, with plaster as the material of choice. A traditional material typically associated with ornamental cornices and mouldings within a typically classical language, the plaster is in this case painted black rather than white, and misappropriated to portray a much more contemporary and machinist expression. The result is an alien-like object seemingly hovering above the space, clearly portraying an unconventional form and aesthetic conceived using an artisanal trade as well as the perversion of a traditional material.


Lastly, the outdoor pool terrace at the roof level is crowned by two antennae containing the area’s light fixtures. Southwardly oriented, these probe-like pivoting projections exceed the height average of their adjacent buildings, making them visible from surrounding neighbourhoods.


Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More