New'R

New'R

Architect
Hamonic+Masson & Associés
Location
Nantes, France
Project Year
2017
Category
Offices

Shops

Apartments
© Takuji Shimmura

New'R, ZAC EuroNantes Gare

Hamonic+Masson & Associés as Architects

A unique building in a strategic location


Composed of curved angles and surrounded by undulating balconies, New’R pays homage to Oscar Niemeyer as well as to the architecture of the 1970s French Riviera, (André Minangoy and Michel Marot’s “Marina Baie des Anges”, for example) and finally the hedonistic fantasy of Miami Beach! Sensual and multi-directional, the building is located at a pivotal point between the ‘Mail Picasso’ and the new neighbourhood currently being developed alongside the rail infrastructure. Framing and capturing the existing location, New’R embraces the site and forms a new landscape.


The building’s volume compliments the surrounding scales through its sculpted effect. The construction of intermediate landings creates a sequence within the volume and the piston-like morphology facilitates a graduated system of high-rise living. Its strategic position and impact on the site offer a range of interpretations depending on one’s proximity to the building, evoking multiple responses and sensations.


A range of detail on the skyline creates variation in form and invites a number of uses of the various roof terraces. This enables neighbouring local residents to appreciate the building’s different scales from a distance whilst also providing diversity and variety for the inhabitants. The design plays on the idea of movement, backgrounds and multiplicity.


A building connected to the ground


The question of public space and its extension through the project was a prerequisite and is a condition that will not only invite different activities and interactions, but also establish a strong link between the shared, public space of the road and the building.


The city’s flow of pedestrians, cars and bicycles and the mixed programme (parking, retail, office space and housing) interweave and embellish the ground floor, creating a “pedestrian level volume.” The building’s transparency, depth and various perspectives engender a dynamism and liveliness around the perimeter of the project, consequently enriching the surrounding environment.


Above all, this is a residential project


Housing constitutes 80% of the city. It’s a bit like water for the human body. We must therefore make this 80% exceptional, as the life and richness of a city are its inhabitants. We have provided diversity within the collective by creating multiple exterior spaces and apartments with a range of typologies. There are forty differing typologies for 156 apartments, meaning the repetition inherently found in housing projects is offset by the tower’s uniqueness, which seeks to provide a sense of belonging and identity.


Plant containers are built into the balcony railings of the apartments situated on the lower floors. These flowering baskets allow dwellers to tend aromatic plants and flowers of their choice, whilst the higher floors, above any obstructed views, have balconies that become large panoramic screens.


Conviviality must be present in order to ensure optimum living conditions. Two shared terraces have been designed to allow neighbours the possibility to come together and create a shared future. For example a vegetable garden and a greenhouse are integrated into the 10th floor terrace. The organisation ‘Bio-T-full’ provide around thirty workshops offering residents the opportunity to participate in group activities, such as the planting and growing of crops. Furthermore, a vast solarium on the sixteenth floor allows residents to organise birthday parties, soirées and other events.


This building is an observation tower


The intermediate height of the building carries a pedagogical virtue. Living here enables people to understand and appreciate the city that surrounds them: architecture in cinemascope.


Finally, this building is a manifesto


Architecture is not a question of systems or profitability, but rather beauty and pleasure. We must rediscover the freedom to experiment with style, materials and typology. Aesthetic values, meaning those which relate to art and beauty, must be reconsidered in order to create ethical, modern and democratic projects.


Technical information


Competition winners 2013 / Project completed in January 2017 Programme: 156 apartments + offices + commercial + parking Developer: Kaufman&Broad


Project management Architect: Hamonic+Masson & Associés Project manager: Arnaud Grenié Structural engineer: BETAP MEP engineer: ALBDO Site management: Polytec Urban planner: Atelier Ruelle


Surface area: 10 350m2 Construction costs: 13,5M€ excl. tax Environmental certification: RT 2012

Share or Add New'R to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingDelta Light
ManufacturersAlubel
ElevatorsKone
Product Spec Sheet
Lighting
Manufacturers
by Alubel
Elevators
by Kone
Villa Kerckebosch
next project

Villa Kerckebosch

Private Houses
Zeist, Netherlands - Build completed in 2014
View Project