Nhà Triền Dốc

Architect
AD+studio
Location
Ho Chi Minh City, Viet Nam | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom AccessoriesTOTO
Interior furnitureDecox Design
PaintingDulux Australia
Kitchen Accessories & Door LockingsHäfele
Ceramic, teracottaMosaic Eins

Product Spec Sheet
Bathroom Accessories
by TOTO
Interior furniture
Painting
Kitchen Accessories & Door Lockings
by Häfele
Ceramic, teracotta

Nhà Triền Dốc

AD+studio as Architects

The plot was located on a slanted road branching from a lower junction. It was surrounded by greenery and laid opposite to a small park. The plot itself sloped gently at the back, which caused level difference of about 1,5 meters.

photo_credit Dũng Huỳnh
Dũng Huỳnh

The building was designed for a 3-generation family of four (grandfather, parents and son) and was requested to have the master bedroom placed at its center, which therefore offered an overall view to the common space and the grandfather’s room on ground floor.

photo_credit Dũng Huỳnh
Dũng Huỳnh

‘Slope’ is the concept that we attempted to develop in this project. Our plan was to divide the building vertically into 2 parts which could be approached by 2 different stairways. The stairway in the front was used for social purposes leading from garage to living room, while the stairway at the back was used particularly by family members, which led up to many other spaces as the members had passed by grandfather’s beforehand.

photo_credit Dũng Huỳnh
Dũng Huỳnh

The first and last step of the upper pair of stair flights was designed to coincide on plans as to save more space for the floor opening. As a result, the back stairway became a flexible structure highlighting the ‘sloppiness’ and acted as a main feature connecting the whole building.

photo_credit Dũng Huỳnh
Dũng Huỳnh

As to utilize the level difference of the slopped terrain, floor slabs were put in a staggered arrangement, creating a semi outdoor, high ceiling, and airy courtyard, which would serve as a playground or gathering space for occasional meetings.

photo_credit Dũng Huỳnh
Dũng Huỳnh

The diagonal was also used in the composition of volumes. Instead of stacking the boxes straight up, the upper volume was pushed back and simultaneously integrated with a terracotta roof. This method helped the building avoid having a heavy appearance especially when viewing the front elevation. Once passing through the main gate, the upper volume would gradually disappear, and people will experience a floor-to-ceiling scale which creates a sense of familiarity.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Flooring: Ceramic, teracotta, mosaic. Brand: local
2. Bathroom Accessories: TOTO Việt Nam
3. Kitchen Accessories & Door Lockings: Häfele
4. Roofing: Local tiles
5. Interior furniture: Decox Design
6. Façade and detailing: Traditional ventilation block
7. Painting: Dulux

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More