North Bayshore campus proposal

North Bayshore campus proposal

Architect
Heatherwick Studio

BIG - Bjarke Ingels Group
Location
Mountain View, United States | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
Stories By
Google Inc

Heatherwick Studio

North Bayshore campus proposal by BIG and Heatherwick Studio

Google Inc as Client

Today (27/02/2015) we’re submitting a plan to redevelop four sites—places where we already have offices but hope to significantly increase our square footage—to the Mountain View City Council. It's the first time we'll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working.


he idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas. (Our self-driving car team, for example, has very different needs when it comes to office space from our Search engineers.) Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.


Of course, this project is about much more than just office space; it’s about doing more with the local community as well. So we’re adding lots of bike paths and retail opportunities, like restaurants, for local businesses. We also hope to bring new life to the unique local environment, from enhancing burrowing owl habitats to widening creek beds. And we’re committed to do everything we can to save energy—our recent agreement to offset our energy consumption in North Bayshore with renewable energy includes the development of this proposal.


We chose Mountain View for our headquarters 15 years ago because we love the beauty of the bay, the close proximity to great universities, the family-friendly environment and the chance to work in a city at the heart of Silicon Valley. Today, we want to create office spaces that don’t just provide a great home for Google, but which also work for the city that has given us so much.


We look forward to working with our neighbors at the City Council on this proposal—and the future of Mountain View’s North Bayshore.


More info about our proposed new campus in Mountain View: http://g.co/go/y6pnk

Rethinking office space

Heatherwick Studio as Architects

Not the sexiest title for a blog post, I know. But as we’ve inhabited a variety of workplaces—including a garage in Menlo Park, a farmhouse in Denmark and an entire New York city block—we’ve learned something about what makes an office space great. And we’re excited to put that into practice, starting here at our home in Mountain View.


Today we’re submitting a plan to redevelop four sites—places where we already have offices but hope to significantly increase our square footage—to the Mountain View City Council. It's the first time we'll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working.


The idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas. (Our self-driving car team, for example, has very different needs when it comes to office space from our Search engineers.) Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.


Of course, this project is about much more than just office space; it’s about doing more with the local community as well. So we’re adding lots of bike paths and retail opportunities, like restaurants, for local businesses. We also hope to bring new life to the unique local environment, from enhancing burrowing owl habitats to widening creek beds. And we’re committed to do everything we can to save energy—our recent agreement to offset our energy consumption in North Bayshore with renewable energy includes the development of this proposal.


We chose Mountain View for our headquarters 15 years ago because we love the beauty of the bay, the close proximity to great universities, the family-friendly environment and the chance to work in a city at the heart of Silicon Valley. Today, we want to create office spaces that don’t just provide a great home for Google, but which also work for the city that has given us so much.


We look forward to working with our neighbors at the City Council on this proposal—and the future of Mountain View’s North Bayshore.


Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More