NURSERY IN NAGYKOVÁCSI

NURSERY IN NAGYKOVÁCSI

Architect
Földes Architects
Location
Nagykovácsi, Hungary
Project Year
2015
Category
Community Centres

Nurseries
Levente Sirokai

NURSERY IN NAGYKOVÁCSI

Földes Architects as Architects

During the design phase we strived to preserve the scale of the village. We chose the archetypical form of rural houses. Small independent pavilions were the bases of our spatial system which envelopes all three functions: a nursery, health visitor centre and a surgery. Shifting the volumes opened a small piazzetta at the entrance and intimate internal spaces were also formed which all present different exterior qualities. The volumes are interconnected via short glazed passageways.


Shifting of volumes also enabled the partition of the different functions. The entrance area serves all functions, as well as giving something back to the village as it acts as a meeting point for all. Covered external areas play a crucial role in the composition. The entrance of the nursery is wedge-like crack in the volume. The southern side has great and deep loggias that protect the interior from the summer heat. Children may also play and sleep here protected from the elements.


Hidden eaves, a homogeneous materiality on the elevation and the roof, and playful openings represent a contemporary formal language on these rural forms. The terracotta cover also appears in the entrance area as floor covering and suddenly forms benches as well.


We conceived the nursery to be a small village that has a main square and alleys; it has a definite border and homogeneous character; and has a scale that fits the village and also the small villagers inhabiting it.

Share or Add NURSERY IN NAGYKOVÁCSI to your Collections
Project team
Hotel Lone
next project

Hotel Lone

Hotels
Rovinj, Croatia - Build completed in 2011
View Project