Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Office building Rathausstraße 1
© Christoph Panzer
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Aluminum windowsSCHÜCO
Lighting planning/fittingsFlos
Lighting planning/fittingsZumtobel Lighting Gmbh
Lighting planning/fittingsKreon
SanitationFranke Home Solutions
SanitationHansgrohe SE

Product Spec Sheet
Aluminum windows
by SCHÜCO
Lighting planning/fittings
by Flos
Lighting planning/fittings
Lighting planning/fittings
by Kreon
Sanitation
Sanitation

Office building Rathausstraße 1

Schuberth und Schuberth as Architects

Concept
The design won an open international architecture competition in 2013. The concept envisages the integration of an urban office building into a historical environment while taking a distinctive and contemporary approach. Although manifesting as a freestanding monolithic building, a perceptual grid interacts with its context. The development out of the analytical parameter-trio: depth, material and detailing is most prominently reflected in the outer façade cladding.

The Arcade, mezzanine, main and attic floors translate gradations of the Wilhelminian style houses – not last in its immediate surroundings. Large storey heights, attractive rooms and a sophisticated façade depart from the premise of creating a long-lasting building, which could also accommodate adaptations. On the inside, a generous central foyer expands towards the inner courtyard lying above by a glass roof. The office-wings are structured by a flexible layout that can be used as an open plan or for cell offices. The climatically favourable double facade improves the individual comfort by openable windows.


Building Structure 
The outlines of the volume are shaped by the building alignments of the surrounding town hall district. Also classic ‘wilhelminian’ spaces strategies have been integrated. At the ground floor an arcade opens up to a narrow pedestrian path while maintaining the alignment of buildings and the two corners of the building, which are facing the main street, are chamfered. To support the experience of the mono-centrality of Vienna’s urban structure – which is considered as characteristic of the World Heritage property ‘Historic Centre of Vienna’– the northern side of the building is shifted inwards from the historic building alignment line by four meters in order to maintain the sight at the St. Stephen’s Cathedral as the symbolic and visual centre of Vienna.


The façade
The structural grid of the facade adapts its ‘wilhelminian’ neighbors in scale and structure. Horizontal bands, delicate incisions and double-layered glass take the place of historical cornices. Also two floors are summarised as one unit. As such, the ground floor and mezzanine establishes the base level. An essential design feature of the floors above is the sophisticated double facade system. It consists of a baffle plate facing the street and sash windows on the inside. The space in-between the panes is ventilated through incisions in the pillars and beams. This extended double-layered window system serves yet as another subtle contemporary translation of historic classical details, it is reminiscent of the typical Viennese windows called “Kastenfenster”, box windows.

Re-use
Last but not least 90 percent of the former building has been kept in the recycle loop as reused raw material. 

 

Material Used :
Facade cladding:  
Nanoinox finish, Mirrorinox (stainless steel plates)
FDT Fassade, NBK Terracotta (ceramic)    

Flooring:   
Apavisa fine stone, Apavisa
Parquet, Weitzer Parkett

Doors: Feco, Peneder

Windows: 
aluminum windows, Schüco
aluminium coatings, IGP Powder Coatings

Interior lighting:  
XAL
Flos
Zumtobel
Wever & Ducre

Interior furniture:  
Wittmann
Vitra
Kvadrat
Fritz Hansen

This story is available in multiple languages
401_Tienen Anemoon
next project

401_Tienen Anemoon

Private Houses
Tienen, Belgium - Build completed in 2019
View Project