Omnia: building for dialogue
Norbert van Onna

Omnia: gebouw voor dialoog

Broekbakema as Architects

Wageningen University & Research offers on its campus a new place for dialogue between scientists, the societies experts from the world of food, health, biodiversity, circularity and climate. For this purpose we designed the building Omnia. That name means; all embracing. We created an understated and ‘nature-inclusive’ design that breathes one and all connection. The building has been in use since May 2022.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

COMMUNITY BUILDING
Our design creates space for spontaneous and organized encounters. An environment where dialogue and knowledge sharing between science and society arise almost naturally. Omnia is the perfect place for community building between researchers, students and (agricultural) companies. The new building is located on a prominent spot at the front of the WUR campus.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

JEWEL IN THE GREEN
Open to the outer worlds timeless in design, we lifted the building above the landscape. A vast entrance staircase bridges the landscape and brings you to the building itself, as a floating pavilion and gem in the green. In doing so, we give the surrounding landscape all the space it needs, including the existing wet nature garden. Omnia merges unnoticed into its surroundings.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

SUBDUED EYE-CATCHER
We wanted a transparent building as an understated eye-catcher for the dialogue of the WUR community. Thanks to the design, meeting and knowledge sharing now literally and figuratively rise above ground level. The main functions of Omnia come together in three wooden pavilions; the promotion room, the faculty club and the large hall for receptions, symposia and meetings. Impulse for dialogue The arrangement of the main hall in U-shape(dialogue) and adjacent break-out spaces provide a natural place for dialogue. Thanks to a large floor-to-ceiling glass wall, there is a wide view of the green surroundings from the hall. In this way, the dialogue is literally visible to the outside world and the connection between “outside and inside” is given an extra impulse.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

NATURAL CONNECTION
The building’s roof and floor “clamp” the wooden pavilions into a single entity. The foyer provides the interconnection of the pavilions and with nature outside. Thanks to the glass facades, you feel the connection with nature in all places in the building, including the outdoor galleries along the facades with cantilevered floors. The round and flowing shapes of the wooden pavilions create a warm and natural atmosphere.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

OVERWHELMING REACTIONS
Omnia has been in operation since May 2022 and the enthusiastic response from users has been overwhelming, says Chris van Kreij, Omnia manager. “Everyone I talk to is impressed with the great atmosphere and sustainable appearance. The building gives a spacious feeling and you have beautiful views of the surroundings everywhere. It’s also fantastic that with your multifunctional design we can do everything under one roof. That totally fits our mission, where science meets society. We are proud that the WUR campus now offers such a place”.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

HEALTHY ELEMENTS OF NATURE
It is important that a building offers a feel for elements of nature in many ways. At Omnia we also work with many such elements and materials, including the natural stone facade and wooden pavilions. The enthusiastic reactions indicate to Erik van Eck how inspiring this works for users and visitors. “The wooden pavilions and the contact with nature outside give you a peaceful and free feeling. You can’t design more beautiful than nature as far as that is concerned, which is evident every time I design a building.”

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

FUTURE-PROOF
Natural and sustainable materials make Omnia a healthy building with little to no interior emissions. Thanks to the design intent, this new place on the WUR campus is also future-proof. The building is virtually energy-neutral. The overhangs provide natural shading so it stays cool inside. And the building has an insulating green sedum roof, which also retains rainwater for storage in the large pond that runs under the building. As the fifth facade, the sedum roof also contributes to a “green view” from the taller and surrounding buildings on the WUR campus. 

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

Team:
Architect: Broekbakema
Photography: Norbert van Onna

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureLAMM
Product Spec Sheet
Furniture
C100 by LAMM
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More