Canon Production Printing HQ

Architect
Broekbakema
Location
Venlo, The Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersTarkett
SunscreensVerosol
Facade claddingSCHÜCO
Floor coverForbo Flooring Systems
Marmoleum Ohmex
ManufacturersHUMANSCALE
M8.1 monitor arm
Floor tilesGIGACER
Concrete

Product Spec Sheet
Manufacturers
Sunscreens
Facade cladding
Floor cover
Marmoleum Ohmex by Forbo Flooring Systems
Manufacturers
M8.1 monitor arm by HUMANSCALE
Floor tiles
Concrete by GIGACER

Canon Production Printing HQ

Broekbakema as Architects

We are truly proud of the new Canon Production Printing offices. The first employees are moving this summer into the new headquarters, nicknamed: ‘Green Landmark.’ You can directly see this iconic and sustainable building in its forested surroundings from far away.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

The new building rises above this beautiful natural environment of the Venlo region – home base of the company. From the A67 highway you can easily see the new offices. This is due to the powerful rhythm that we incorporated into the glazed facade. But also the big and noticeable red logo of Canon on the top garners attention. In the new headquarters everything is about a natural and well-lit work environment. Once you enter inside you can look up nine floors into the atrium. In the lobby with reception and waiting area you are also treated to a beautiful view over the terrace to the surrounding forests.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

The ‘Green Landmark’ has four so-called ‘Green Plazas.’ These open spaces are characterised by ample daylight, large green indoor gardens and natural materials, including wood and natural stone. The first plaza on the two lowest floors contains the restaurant, auditorium and meeting rooms. From the third floor up each plaza borders two office floors. This allows for the employees to meet both easily and informally for a meeting or chat-moment during coffee. This makes the plazas the connecting link between the departments to stimulate synergy and knowledge exchange between the 500 employees who will work in the new building.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

Each plaza provides a different view over the forested surroundings. On the top floors you even look over the Maas river valley. In the design, each Green Plaza rotates 90 degrees around the atrium, the central heart of the office building. This connects the new headquarters to all cardinal directions and its surroundings. Large glazed facades allow for plenty of daylight. Additionally, Passers-by can see the indoor gardens at night due to their lighting. This makes the Green Landmark inviting, even in the evening, showing what happens inside.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

We embedded the structure carefully into the landscape. We actively considered the forest and its valuable trees, plants and fauna during the design of the compact building and its 400 parking spaces. For instance, rainwater is infiltrated into the soil directly. We also considered natural values such as local dunes and historical zones such as old settlements nearby.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna

The energy consumption of the new headquarters is very low thanks to passive solar shading, triple glazing and energy-efficient LED lighting. The whole roof is covered in PV panels, even the atrium roof contains solar cells. The building is connected to a heat pump using geothermal heat and cold storage, resulting in a BREEAM Excellent design certificate. The new office is even ready for changing usages in the future. The interior can be adapted flexibly, while additional floors can be built into the Green Plazas for additional floor space.

photo_credit Norbert van Onna
Norbert van Onna
photo_credit M+R Architecture
M+R Architecture
photo_credit M+R Architecture
M+R Architecture
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Facade cladding:  
Lamellae: FWS60, Schüco
Glazing: Double Optimalised, AGC
Sawtooth: Add-on system, Schüco
Bent glazing: Double Stopray Select, AGC

2. Flooring:
Cast Floor: 460C, Durapur
Floor cover: Marmoleum Ohmex, Forbo
Floor tiles: Gigacer Concreet, Gigacer

3. Roofing: Solar Glazing: Triple+ with Solar Panels, AGC
4. Interior lighting: Material type, Product, Brand

5. Interior walls:
Lamellae cover: Larch laminated column, Heko
Sunscreens: Silver screen Low E, Verosol
Structural glazing: structural glazing, Qbiq
Ceramic tiles: Ceramic tile global collection c2c silver, Mosa

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More