On Shore

On Shore

Category
Villages

Housing

Organic Shelter: habitation on the shore of the lake

Studio.O. organic design as Interior Architects

The house flows smoothly into the surface of the lake, surrounded by a forest, with the southern exposition. It sounds like a dream of every nature lover. This is what the latest project of the Studio Organic looks like. Modern habitat, which greatest asset is a soothing view from any interior.
 
When designing a house on a shore of a lake, Aga Kobus and Grzegorz Goworek have made the lake and the surrounding landscape an integral part of the concept. They left the nature around them untouched, in its pure, wild, unaltered by human hand form. The water, the trees, the landscape and the building became one organism, began to breathe in the same rhythm. By glazing the entire south façade, the interior and exterior becomes one. 
 
A house blending in with nature
The main building blocks of the house are stone and wood - both being perfect creations of nature. The architects used real Polish limestone as a facade material with a warm cream colour, which they combined with a black plank of burnt larch wood. The body is simple and noble, it does not compete with the surrounding landscape. Its decoration is the staircase with a modernistic balustrade, leading to the viewing terrace on the roof. 
 
Tamed minimalism
The interiors subtly refer to Japanese minimalism and are its free interpretation. Thanks to large glass surfaces, the interiors have unrestricted access to natural light. The rooms are kept in natural, light colours, broken by a dark accent in the form of a black board - the same that appeared on the facade. The colour rhythm is harmonious, natural materials: oak wood on the walls and floor, oak board on the ceiling, table finished with oak veneer, linen and cotton in curtains and upholstery fabrics. The dominant shapes are rounded, biomorphic shapes with soft lines and rounded edges.  
 
A game of hide and seek
The habitat is devoid of divisions. The spacious living area is made up of a lounge area with fancy, curvy sofas overlooking the lake and forest on its opposite shore. This part seems to merge with the surface of the water, especially when there are no waves. The kitchen is almost invisible, it consists of an annex with minimalist cabinetry and an island with a worktop. The meeting place is a large dining table, over which decorative lamps woven from wooden strips have been suspended. The bedroom is hidden behind sliding doors. The coziness here is given by the natural wood, which lined the walls and ceiling.  In the middle of the room there is a comfortable bed, which is the only piece of furniture in this interior. Glazed south wall provides a soothing view of the lake. It can also be admired while taking a bath. Just off the bedroom is a glass-enclosed bathroom, with a door leading to the outside.  
 
 
 
About the project:  
 
surface area: 250 m2  
 
companies: B&B Italia, Otylight, Flos, Poliform 
 
 
More on:  www.studioorganic.pl/   
 
Facebook:  https://www.facebook.com/studio.o.organicdesign/posts/?ref=page_internal  
 
Instagram:  https://www.instagram.com/organicshelter/  
 
Pinterest:  https://pl.pinterest.com/Organic_Shelter/   
 
 
Studio.O. is a studio that creates designs for buildings, interiors and landscapes where people live. Created to experience space to the fullest, to be in undisturbed contact with nature and oneself. 
 
 
 

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More