Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SanitaryTOTO
PaintDulux Australia
GypsumJayaboard
Electric installationLegrand
FlooringNiro Granite
Electric installationSchneider Electric SE

Product Spec Sheet
Sanitary
by TOTO
Paint
Gypsum
Electric installation
by Legrand
Flooring
Electric installation

Otten Coffee Experience

Realrich Architecture Workshop RAW Architecture - as Architects

Located at Kaliki, Bandung, Otten Coffee Experience is a renovation project of two storeys building with a total of 600 sqm building area where the old structure is preserved. Spaces are redefined and optimized to give a better experience for guests.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus
photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

In designing this project, we applied the concept of locality in Bandung, which is similar to Gesamtkunstwerk which means total art in German. We make local craftmanship a common thread by elaborating 6 materials to summarize the craftmanship experimentation at the Realrich Architecture Workshop such as brick, bamboo, gypsum, stone, concrete, and steel. So as to produce fresh artistic forms with repetition of brick arches covered with exposed cement and natural lighting plus artistic lighting and design layout.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus
photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

The exterior wall facade is layered with a combination of timber slats and brick walls. Timber slats buffer the sun, create shades and texture on the plain concrete wall yet also keep the rain splash coming inside the building. Covered by a new cantilevered canopy, three arches framing the interior – draw people’s attention to inside the space – while a small slit at the side allows direct access to storage. The tilted wall of the lobby makes a spacious double volume entry in an unexpected triangle shape and guides curiosity further to the main area.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus
photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

Entering the space, guests are passing a 36 sqm digital theme lobby with visibility and access to the tavern which is located side-by-side. The 24 sqm tavern takes a smaller portion of the space Natural light penetrates through the transparent roofing. Behind it is a 24 sqm linear display hall which previously functioned as a foyer. This area separates the entry space and the main area. On one side, a U shape existing stair is modified to the L shape considering efficiency, it leads to an office and coffee shop at the mezzanine area above the lobby. On the other side, access to direct storage is subtly hidden.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus
photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

Moving to the main area, a traditional gedek bamboo or bamboo weave on the ceiling blends into the space, making a strong and bold identity. The 144 sqm open plan space exhibit products which are displayed along the wall side in sequences. Two customized tables are set up for tasting. Furnitures are made concealed using drywall considering construction time and budget efficiency. A 36 sqm bar in the center is elevated with timber parquet flooring creating hierarchy and dynamic inside the space. Playing with two tones, white and natural timber finish, the bar subtly stands out among the grey tone on the wall & floor. Timber finish in a herringbone pattern on display cabinets balance and keep the material continuity within the space. Behind the bar is a display of coffee machines which are lined up on pedestals. Further at the end, a 15 sqm dedicated robotic room serving performative visual – enclosed by the glass as its own space, framed with an arch brick wall, and elevated also with timber parquet flooring.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus
photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

Team:
Architect: Realrich Architecture Workshop
General contractor: PT Bangun Cipta Interindo
Photography: Ernest Theofilus 
Videographer: Muhammad Farhan Nashrullah

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus
photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

Material Used:
1. Flooring: Niro Granite
2. Wall coating: AM 151
3. Paint: Dulux
4. Gypsum: Jayaboard
5. Sanitary: TOTO
6. Electric installation: Schneider, Legrand
7. Skylight: Solarflat, Solartuff 

Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschFrançais and Español

Project Spotlight
Product Spotlight
News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
16 May 2024 News
Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system

London-based architectural practice Knox Bhavan has completed an energy-efficient and accessible hou... More

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
15 May 2024 Innovations
Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components

Wangen Tower is the first multi-level and climbable structure to use self-shaped, structural timber... More

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
15 May 2024 News
Lumi Shala by Ibuku is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali

Lumi Shala is an artisanal wellness space at the Alchemy Yoga Centre in Bali designed by local archi... More

Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda
14 May 2024 News
Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda

Tokyo-based Makoto Yamaguchi Design has completed the new headquarters of a Japanese gaming company... More

25 best aluminum window manufacturers
13 May 2024 Specification
25 best aluminum window manufacturers

Aluminum windows and window systems are lightweight, corrosion-resistant, and structurally strong. S... More

Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona
10 May 2024 Detail
Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona

Barcelona-based architectural studios MIAS Architects and Coll-Leclerc have completed the developmen... More

Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building
8 May 2024 News
Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building

Global transdisciplinary architecture and design practice Snøhetta has completed Norway&rsquo... More