Ovoid

Ovoid

Architect
greyscale design studio
Location
Mudigere, Karnataka, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Anand Jaju
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bath FittingsGROHE
ColorAsian Paints
Carpets & RugsFAB India
Ply, VeneerGreenply
Kitchen SinkHäfele
HardwareHETTICH

Product Spec Sheet
Bath Fittings
by GROHE
Color
Carpets & Rugs
Ply, Veneer
Kitchen Sink
by Häfele
Hardware
by HETTICH

Ovoid

greyscale design studio as Architects

Ovoid - the name comes from the egg shaped pillars that stretch across the front deck.

This holiday home nestled in the greenest depth of "The Coffee brewing and Co." coffee estate, is a contemporary adaptation of the local architecture with pitched roofing. the design stemmed from the basic brief of, flowing with the land topography and creating the entire structure so that its within the foliage height.

The greenery of the plantation is mirrored in every part of  house that you see. While you walk along the passage that interconnects the living and sleeping spaces, or within each room as inbuilt seaters. the towering French doors of the living literally bring the outdoors in, allowing the deck to be a part of the indoors, and one can entertain guests without feeling restricted by space. the house is built in locally available laterite stone, which in its exposed form arrests all your senses along the passageway from living to bedroom.

the deck on both sides of the house, captures the rays of the sunrise and sunset. the entire 3200sqft of built up area is stretched in a linear format in this single floor house.  

the west wall of the living and dining has solid wooden panels in between the glass to reduce the glare from the west sun. the luxury of space allows the living and dining in the same area without feeling cramped.  The kitchen has a horse shoe counter with an extended back kitchen for additional requirements. The ensuite master bedroom is a quaint setting accented with an antique dresser and the entire width on one side as insitu window seating. 

The roof is the design feature of the house which is an inclined curve, like a trough, one piece structure cast together. The house is constructed in the way that allows sunlight in every corner of it throughout the day. One can truly feel the serene outdoor all across inside the house. 

 

Material Used :
1. Tiles - Simpolo
2. Lighting - Ledwell
3. Color - Asian Paints
4. Sanitary ware - Jaguar
5. Bath Fittings - Grohe 
6. Furniture - Locally made
7. Carpets & Rugs - FAB INDIA
8. Hardware - Hettich 
9. Modular Kitchen - Interiorize
10. Kitchen Sink - Hafele
11. Ply - Greenply
12. Veneer - Greenply
13. Laminates - merino

Share or Add Ovoid to your Collections
Project Credits
Crèche Beluga
next project

Crèche Beluga

Offices
Uster, Switzerland - Build completed in 2019
View Project