PAKTA Restaurant

PAKTA Restaurant

Architect
EL EQUIPO CREATIVO
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2013
Category
Restaurants
Adrià Goula

PAKTA RESTAURANT

EL EQUIPO CREATIVO as Architects

In the Quechua language of Peru Pakta means “union”; in this case the union of two cultures and their respective cuisines . The interior design created by EL EQUIPO CREATIVO emerges from this same idea, considering that Japanese cuisine is the basis of the nikkei gastronomy but wrapped in Peruvian tastes, colours, traditions and ingredients. With this in mind, the basic elements of the restaurant such as the bars, the kitchen and the furniture are designed with a clear reference to the architecture of the traditional Japanese taverns.

 

An explosion of colours evocative of Peru envelopes the space. This chromatic “second skin” is achieved by use of a direct reference to the Peruvian loom, offering a surprising combination of colours which contrast with the austere Japanese design, and underlining the deep-rootedness of this artefact in Peruvian arts and crafts. However, the re-interpretation of the Peruvian loom goes further, sequencing its own elaboration process on the walls of Pakta, transforming this flat surface to offer a tridimensional character to the space, adding vitality and movement and blurring the limits which mark the locale. The traditional Peruvian weaving looms are wooden mechanisms where colored threads intertwine in various directions, forming a suggestive tridimensional space which generates an attractive atmosphere transformed and reinterpreted in Pakta.

 

The final result unites the re-interpretation of these two cultures--Peruvian and Japanese-- by means of some of their most emblematic traditional elements, creating a visually potent but balanced solution, at once spontaneous and rational, hilarious and silent, surprising but strangely familiar, as is the nikkei cuisine itself.

 

SPACE AND DISTRIBUTION

As the small locale is long and narrow with a tiny facade, from the beginning of the project it is clear that maximum advantage must be taken of the space. The work areas are divided into three zones: In the entrance, the sake and pisco bar also acts as a filter between the interior and exterior of the locale. It is a three dimensional framework which serves as a shelf, visual filter and product display stand. Facing outside, the bar becomes the facade and welcomes guests with a composition of faded colours, Japanese lamps, graphics elements and a small selection of products on display. In order to enter the restaurant, the guest passes through the wooden framework, as an introduction to the dining space.

 

Presiding the dining area is the sushi bar. Structurally speaking, it is completely antagonistic to the sake and pisco bar as it is composed of three heavy, luminous stone pieces, upon which the sushimen work slowly but surely serving directly to the clients who sit around them. The idea of dividing the bar into three separate and elevated “stones” helps to contain the reduced scale of the locale and create a sense of strange levity among the heavy pieces.

 

Closing the space at the end of the dining area is the kitchen, conceived as a luminous box which allows the cooks inside to be observed through a layer of glass panels with different degrees of transparency.

 

TECHNICAL DETAILS

LIGHTING

The lighting is achieved in collaboration with the BMLD Lighting Design. The main objective is to create an atmosphere which will put the focus on the served dish and the food. The cultural impact of the Peruvian - Japanese restaurant is what determines the lighting concept: fusion of light and dark, simplicity and colour. The concept is evident by using dim light in some of the looms, thereby creating rhythm and dynamism. It is a game of rationalism, shine and transparency, important concepts in the Japanese culture, as reflected in the sensual lamps on each table and the lanterns which mingle with the three dimensional framework at the entrance. The result reveals a balance between light and atmosphere, where the client is submerged in a new gastronomic experience.

 

THE LOOMS

The looms envelope the entire dining area by means of three different transversal sections which repeat themselves, varying their tonality and creating a rhythm of variable colour. A few longitudinal pieces placed in different positions and at varying heights help to weave the space and create a sense of enclosure. The colored looms are designed one by one, intercalating full spaces and empty ones, areas of great chromatic intensity with other more neutral shades, warm colores (reds, golds) with cooler tones (greens and browns).

 

The cloth used on the looms is cotton of hand-made appearance, rough touch and dull finish. In contrast to the profusion of colour, the loom is white and is constructed in a fine, shiny material, thereby becoming a light-reflector. The structure of the looms is a double wooden frame. The woven cloth revolves around the interior frame, which is joined to the exterior frame by a tensor which permits the threads on the loom to be tensed whenever necessary.

 

THE FINISHES

For Pakta, EL EQUIPO CREATIVO considered it essential to maintain the purity of nature so present in both the Japanese and Peruvian cultures. Therefore, only natural finishes with a minimal transformation from their original state were used. The wood used in the bars and tables is American oak in which small imperfections and knots are left untouched converting them in differentiating elements which add personality to the pieces. Likewise, the sushi bars built in marble from Novelda, intentionally have a crude, unpolished finish with cracks and streaks that are reminiscent of those pieces taken from a quarry.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More