Pallets Loft

Pallets Loft

Architect
Q-BIC
Location
Florence, Italy
Category
Apartments

Pallets Loft

Q-BIC as Architects

The 'Pallet loft' is a design project from q-bic, a Florentine Architects studio.It is a recovery intervention of the attic floor, of a nineteenth-century industrial building, situated on the edge of the Florence historical citycenter. The space of 180 sqm has a multi-purpose destination: it can host small events and parties or acts as a temporary guests accomodation. The space it is made of a single aisle, so that you can percieve its lenght with a sigle look. Nevertheless there are small partitions, painted in different shades of colors, that mark the space and emphasize different loft areas and functions.The idea of designing a space that was as multifunctional and versatile as possible, led us to the choiche of Pallet s the main instrument of design, both for estetical and practical reasons.They are easy to handle and versatile.So the bed, the kitchen, and the bathroom sink console itself, are Pallet made.This structure are provided with wheels, so that they are movable all over the place, creating a flexible outline where the the connotation of the whole project is clearly defined by the materials and the chosen elements, but the space can be changed and experienced anytime.The two night areas are placed at the two opposite ends of the loft; they are parted from the living areas by sliding doors made in natural ironThe choice of finishes and materials helps to emphasize the industrial origin of the place. A few selected items of classic industrial design furniture (Eames, Saarinen, Le Corbusier) cohabit with the contemporary design elements.

Project Credits
Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosMay day, Tab T
ManufacturersFoscarini
ManufacturersVitra.
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Vitra.
Café Liebeliebe
next project

Café Liebeliebe

Bars
8, Ganjeolgot 1-gil, Seosaeng-myeon, Ulju-gun, Ulsan, South Korea - Build completed in 2019
View Project