Pharmacie de la Planche

Pharmacie de la Planche

Architect
ARCHITECTURES AMIOT-LOMBARD
Location
Plancher-Bas, France
Project Year
2004
Category
Care Homes

Pharmacie de la Planche

ARCHITECTURES AMIOT-LOMBARD as Architects

The "Pharmacie de la Planche" is at the foot of the Vosges Saônoises. It is reached by crossing the small town of Ronchamp where stands the Chapel Notre Dame du Haut by Le Corbusier and the basins of Champagney, tourist site. The program is simple: to build a building housing a pharmacy and a medical office, a program that responds to the desire to offer the people of Plancher-Bas but also the surrounding villages, all medical services together in one place. The buildings of the valley often have a base in apparatus stones extracted from the river, and a wood frame (sometimes facades coated boards). The building complies with this typology: ground masonry (apparent concrete) topped with a wood volume (cladding slatted). The lower ground floor home in the pharmacie. Achieve concrete wall 18 cm (exterior and interior), the walls are turned vertically and horizontally to create volumes to never reveal the small thickness of the concrete. The high ground floor home when his medical practice. The exterior walls and wood frame shear walls are typically compounds support posts (140x60mm) that pass before either the solid portions and before the glass parts. The veil working (OSB 12mm) outside is covered with a rain barrier-type black Stamisol UV resistant. Cladding slatted into thin vertical slats of larch (25x45mm) was conducted over the entire periphery of the floor and past the windows. This improvised solar shading function is to ensure the necessary privacy for consultation rooms. Front windows, wooden panels are raised in horizontal projection for cleaning and eventually release the direct view.

Share or Add Pharmacie de la Planche to your Collections
Project team
McDonald’s Chicago Flagship
next project

McDonald’s Chicago Flagship

Restaurants
600 North Clark Street, Chicago, Illinois 60654, USA
View Project