Philosophers' House

Philosophers' House

Architect
Matt Elkan Architect
Location
North Balgowlah NSW, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Simon Whitbread
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Blackbutt FlooringBoral
SuppliersLars Fisher Constructions
Klip Lok & Custom Orb RoofingLysaght
Interior lightingTovo Lighting
Weathergroove CladdingWeathertex

Product Spec Sheet
Blackbutt Flooring
by Boral
Klip Lok & Custom Orb Roofing
by Lysaght
Interior lighting
Weathergroove Cladding

Philosophers’ House

Matt Elkan Architect as Architects

A renovation to the rear of an existing house sitting high on the ridge near Manly Dam and looking East towards the sea. The front elevation of the house is relatively unchanged, while the rear of the house is defined by a large new covered rear deck straddling an exposed sandstone rock shelf allowing access and view to the rear.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

The project brief initially involved reconfiguration of living spaces, a new deck and better connection to the back yard, however, as it evolved, the project came to be defined more by a qualitative character shift in the way that the house operates.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Environmentally there is a 5KW PV system, water tanks, Low VOC finishes, ceiling fans, operable shading to all west facing windows and lots of natural ventilation

From a building perspective, the new work is a significant improvement in the quality of the house. The builder invested considerable time in carefully working through the hardwood details.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Exposed hardwood structural members are lovingly joined.  New blackbutt doors, windows and screens give a beautiful sense of warmth and connection. There is extensive use of blackbutt in the joinery as a way of integrating it into the broader material palette.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Philosophers’ House represents the creation of a quiet private world in which the members of the family can coexist in close proximity to each other, while also engaged in a range of different activities. There is space for cooking, reading, gathering and working.

photo_credit Simon Whitbread
Simon Whitbread

Doors and screens can be opened or closed to connect and separate the different activities. There is a deliberately blurred line between inside and outside. The rear deck, with its East facing lookout and outdoor cooking area, is in many ways the major space in the house.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Weathergroove Cladding, Weathertex
2. Flooring: Blackbutt Flooring, Boral
3. Doors: Blackbutt Doors, Stoddarts
4. Windows: Blackbutt Windows, Stoddarts
5. Roofing: Klip Lok & Custom Orb Roofing, Lysaght 
6. Interior lighting: Tovo Lighting 
7. Builder: Lars Fisher Constructions
8. Engineer: SDA – Charles Blumer
9. Joinery: Luke Geercke Cabinet Makers

This story is available in multiple languages
Share or Add Philosophers' House to your Collections
Project Credits
Cornwall Crescent
next project

Cornwall Crescent

Apartments
London, UK
View Project