pHOUSE
Tim Van de Velde

pHOUSE

Atelier Janda Vanderghote as Architects

A row house with a gable roof is located a tram length from the stop. 
An old entrance gate shows a new layout with a wide sweep. A sliding glass door enlarges and/or reduces the interior space. 
The anteroom is the open ‘sound box’ of the music room. 

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde
photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

The gable roof conceals a skylight that indirectly illuminates the stairs and void. 
Kitchen and dining room overlook the elongated garden with a view. The dark canopy structure crosses 75 m of verticality. 

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde
photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

A rain-, sun-, snow- and shade- path leads straight to right with a flower garden on the left broken by a water feature that invites you to swim and have fun. 
The swimming pond reflects the garden studio. Same structure, material and front view as the awning. 
Living, fun, gardening and working come together. 

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde
photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

More with less! 

We cut open the fully built plot. 
The plot is breathing again. 
The use of space is well thought out. 
That too is sustainability. 

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde
photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

The house is compact. 
The house will not have an extension, but opens up to the garden. 
A central void gives the house space and connects. 
The canopy connected to the house is an extra room. It is a sheltered place in the garden, from the sun and the rain. 

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde
photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

There are several outdoor areas where you can relax at any time. 
The central open garden feels like the void in the house. The emptiness connects. 
The plot is open to future scenarios. 
The garden studio is located under the rear canopy.
After working, people can live here compactly, during the weekend, as a student, at a later age… 
One can live here for life. 

Sustainable use of a place!

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde
photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

Team:

Architects: Atelier Janda Vanderghote

Other Participants: Pascal De Munck 

Photographer: Tim Van de Velde

Caption

Materials Used:

Facade cladding: plaster by Sto
Flooring: green cement tiles
Doors: mdf
Windows: sipo wood
Roofing: Firestone rubbergard EPDM
Interior lighting: Zangra, Jos Devriendt
Interior furniture: Ligne Roset & Atelier Janda Vanderghote

Caption

Read story in Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
SofaLigne Roset
Interior LightingJos Devriendt
Plaster Facade CladdingSto Corp.
Interior Lightingzangra
Product Spec Sheet
Sofa
Interior Lighting
Plaster Facade Cladding
Interior Lighting
by zangra
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
10 educational establishments that make use of natural stone
30 May 2024 Specification
10 educational establishments that make use of natural stone

Stone is a natural, low-carbon, robust, and reusable material. In construction, stone is a viable al... More

Innovative Hybrid Flax Pavilion demonstrates use of CLT and flax fiber as alternative to conventional building techniques
29 May 2024 Innovations
Innovative Hybrid Flax Pavilion demonstrates use of CLT and flax fiber as alternative to conventional building techniques

The Hybrid Flax Pavilion demonstrates the application of an innovative wood and natural fiber hybrid... More

C.F. Møller Architects demonstrates importance of evidence-based architecture to providing therapeutic mental health services
28 May 2024 News
C.F. Møller Architects demonstrates importance of evidence-based architecture to providing therapeutic mental health services

Danish architectural firm C.F. Møller Architects has completed the Springfield University Hos... More

Conen Sigl transforms the site of a former Swiss plant nursery into a cooperative housing complex
28 May 2024 News
Conen Sigl transforms the site of a former Swiss plant nursery into a cooperative housing complex

Switzerland-based architecture studio Conen Sigl has transformed a former plant nursery plot near Zu... More

Studio Libeskind completes striking affordable senior housing courtyard building in Brooklyn
27 May 2024 News
Studio Libeskind completes striking affordable senior housing courtyard building in Brooklyn

The renowned international architectural practice Studio Libeskind has completed the Atrium at Sumne... More

25 best interior door manufacturers
27 May 2024 Specification
25 best interior door manufacturers

Beyond their obvious role of creating privacy and acting as transitions between different areas with... More

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury
23 May 2024 Archello Awards
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang have been announced as Archello Awar... More

Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks
23 May 2024 News
Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks

The Italian fashion brand Dolce & Gabbana has opened a store in Amsterdam's P.C. Hooftstraat ret... More