Platina, India

de.Sign Studio LLC | New York | Mumbai as Architects

Platina is a unique Office Building designed in two distinct parts, bringing elegance, Corporate Lifestyle and Contemporary Architecture to the city of Surat.


Shops: ground floor upper ground floor: Lower two floors are dedicated to shops, directly accessible from the main street maximizing access and visibility afforded by the site’s corner location at the intersection of two streets. Ground and Upper Ground Floors with shops are seamlessly enclosed in continuous glass curtain wall that affords maximum visibility and transparency to allow shoppers to see the display of goods while the shops themselves become part and extension of the street environment.


Offices floors 3 thru 10 Upper eight floors are designed exclusively for Offices and are accessed from the main street as well as a canopy-covered entrance from the Westsideroad dedicated primarily to the office-goers. The building mass of upper office floors is conceived as a ‘solar envelope’ that shapes the building’s form and defines its architecture while providing much-desired weather protection against heat and rain without compromising transparency and light.


SITE & CONTEXT The overall site design is defined by well-thought landscape, planting and paving that creates a well-conceived ‘public plaza’ towards the most visible corner of the site at the street-intersection while ensuring complete ‘accessibility’ for all including the young, old and the handicapped. Punctuated by landscape features, planting and seating areas, differentiated access points (entry/exit) for shoppers and office-goers as well as pedestrians and vehicles provides for clear circulation flows throughout the site - with separate vehicular access to parking in the basement and vehicular ‘drop-off’ for offices from the west side.


Contemporary Architecture Corporate Life Style The building benefits from the Dual Facade System for increased energy efficiency, combining external layer of Aluminium Solar Screen with an internal layer of reflective glass curtain wall. The Southside facade is defined by reverse stepped profile sectionally, in response to harsh sun from the South with deeper projections and screens that will allow breezes and filter light, however, will effectively block direct sunlight and heat. On the lower floors with shops, the south side is further adorned with custom-made Granite Screens that provide protection and also give the shops and the building a unique character. Upper Office Floors are defined by horizontal strips of perforated aluminium Sun-Screen stacked vertically - a signature feature of the building.

Stacking-Roof House
next project

Stacking-Roof House

Private Houses
Thái Nguyên, Thai Nguyen, Vietnam - Build completed in 2018
View Project