Pratt Institute, Higgins Hall Insertion

Pratt Institute, Higgins Hall Insertion

Architect
Steven Holl Architects

Rogers Marvel Architects
Location
Brooklyn, NY, United States | View Map
Project Year
2005
Category
Universities
© David Sundberg / Esto

Pratt Institute, Higgins Hall Insertion

Steven Holl Architects as Architects

The new Higgins Hall Center Section is an urban insertion which draws from the sections of the two adjacent historic landmarked buildings. Floor plates of the north and south wings do not align. By drawing this misalignment into the new glass section to meet at the center a “dissonant zone” is created which marks the new entry to the school. The two masonry buildings together with the new glass insertion form an “H” in plan. New courts facing east and west are paved in the reused red brick which was salvaged following the fire that took place in 1996. The east facing court overlooks the green yards of the inner block, while the west court is shaped as the main front on St. James Place.

 

Rising from this red brick plinth, the glass center is supported on six pre-cast concrete columns. Fabricated in Canada the thick steel beams and columns form stone-like bones, while the “U” shaped structural glass planks with translucent white insulation form a thick glowing skin. The thick skin is interrupted by clear glass at the dissonant zone, which is aligned with the internal ramps, turning the circulation north and south for views out.

 

The misalignment in floors can be seen in the dissonant zone which varies increasingly as it moves vertically in section: on the first floors, the misalignment is ½ inch; on the second floors it is 1 foot 8 inches, on the third floors it is 4 feet 9 inches, and on the fourth floors it is 6 feet seven inches. Thus, the dissonance moves from the detail thickness of a finger to human scale. Rebuilding the center allowed a new arrangement of the School of Architecture under the direction of Dean Thomas Hanrahan. For the first time the north and south wings are functionally connected, and the School of Architecture gained a single, clearly-oriented entrance and central entrance court that becomes a meeting point to the neighborhood.

 

The new functional spaces include: new design studio spaces, classrooms and media office, the Leo Kuhn entrance/reception area, a new auditorium with overflow seating for digital projection, and the new Robert H. Siegel Architecture Gallery.

Read story in ItalianoEspañolPortuguêsFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More