Public toilets in Kazimierz

Public toilets in Kazimierz

Architect
Lukasz Przybylowicz

Piotr Musialowski
Location
Kazimierz Dolny, Poland | View Map
Project Year
2012
Category
Wellness Centres
Maciej Gasienica Giewont

Public toilets in Kazimierz

Lukasz Przybylowicz as Architects

The concept of a free-standing public toilet building has been selected during one of the editions of the architectural competition organized annually by the leading Polish producer and distributor of bathroom fittings – Sanitec Koło Ltd. The theme of the first editions was to design the interior of a studio bathroom in residential and public buildings. Since 2006, the contestants have had the task of performing a conceptual design of a public toilet building in highly frequented locations with respect to local conditions and guidelines. Locations are always associated with places of scenic and tourist potential. In 2007, the task of the competition was to design a free-standing public toilet building in Kazimierz Dolny in the Vistula River. To make the concept fit the architecture of historical buildings of the city as well as to meet the requirements of modern technology and functionality was the main criterion at the project assessment.


Public restroom was to be built nearby a small pumping station on a fenced plot belonging to water utilities. The major difficulty of the task was to match the architecture of the very building which is the public restroom with the full of detail, small-town architecture of Kazimierz Dolny.


Due to the multi-purpose profile of the building, it was designed as a group of three smaller objects. The entire property was surrounded by a fence, inspired by the traditional wooden fences. From the north side, it was transformed into the wooden rail shelter to integrate all elements of the new building. As a result, the pumping station area has been divided into two parts: the communal and closed to pedestrians.


The pavement cubes located under the fence are finished with plaster. The entrance doors to rooms are plaster color painted. All this makes them homogeneous and devoid of unnecessary detail. It also highlights the delicate play of light and shadow created by the wooden rail shelter.


The roof was covered with patinated graphite sheet made of titanium and zinc. Windows are located directly in the roof which makes them illuminate the rooms not depriving them of the necessary privacy at the same time.


According to our assumption, the interiors are to be bright, clean, durable, and despite its small size, giving the impression of space.Due to its stylistic diversity from traditional environment of Kazimierz Dolny, the building may need some time to adapt to the place. Yet, we hope our concept will meet the residents’ acceptance and will soon be recognized as an integral part of Kazimierz Dolny.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More