Rabobrige

Rabobrige

Architect
architectenbureau cepezed
Location
Utrecht, Netherlands
Category
Bridges
Jannes Linders

Rabobrige

architectenbureau cepezed as Architects

The ‘Rabobrug' is a 275m long bridge for cyclists and pedestrians that will be built across the train tracks next to Utrecht Central Station, the country's main railway junction. The bridge has been planned and anticipated for years, because at a location where it is desparately needed, there has never been a connection between the two vital city quarters on both sides of the tracks. The bridge is slender and elementary but stylish and user-friendly, and has access to the platforms. Keynote is a simple set-up that makes constructional use of the access points. The supports of the bridge coincide with these, so that the load is evenly divided and the span between the lightweight, repeating components is never more than 25 to 30 metres. Thus, no large, heavy or complex constructional elements are needed. Moreover, since use is being made of prefabricated elements that are easily transported by railway, the bridge can be built fast and almost without any hindrance to the regular train traffic. Other striking features of the Rabobrug bridge are the ends and the lush row of trees that is integrated into the design. Since the ends are situated in crowded inner city sites, there is no room for low-gradient ramps. Therefore, use is being made of tapis roulants that will bring both cyclists and pedestrians on and off the bridge. The trees form a raised extension of the avenue of trees at ground level and thus embed the bridge into its urban surroundigs while simultaneously inviting its usage in a self-evident manner. Also, they lend the bridge a prominent presence and define it as a high-quality urban space. At night, the bridge is modestly lit, which renders it a sober but stylish and characteristic appearance.

Share or Add Rabobrige to your Collections
Project Credits
Casa Povo
next project

Casa Povo

Private Houses
Martinela, Povo, Portugal - Build completed in 2019
View Project