RaeRae House

RaeRae House

Architect
Austin Maynard Architects
Location
Fitzroy North, VIC, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Peter Bennetts
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersMasson for Light
Benchtop - Surface, Integrated Sink. Colour; Cameo WhiteCORIAN® Design
Lumi Pendant (white copper finish), Stretch Wall Light, Ariel Pendant 400mmAbout Space Lighting
Architectural Brick in Ivory ColourAdbri Masonry
Maximum Porcelain Panels, Colour - MoonArtedomus
Linuss Micer basin Bianco

Product Spec Sheet
Benchtop - Surface, Integrated Sink. Colour; Cameo White
Lumi Pendant (white copper finish), Stretch Wall Light, Ariel Pendant 400mm
Architectural Brick in Ivory Colour
Maximum Porcelain Panels, Colour - Moon
Linuss Micer basin
by Bianco

RaeRae House

Austin Maynard Architects as Architects

Unconventional but thoroughly logical. Like a German sports car, the beauty of RaeRae’s exterior belies the highly tuned rationalism that generated it. Responsive, contextual and strategic, this is a functional home with nuanced moments of surprise and discovery.

 

THE WHAT

RaeRae is a new five-bedroom family home which incorporates the front of two pre-exisiting terrace homes. A glazed entry, set back between the heritage buildings, unites the two and forms the gateway to the new build, surprising in light and scale. The entry leads from front garden to reveal more greenery, through to a lounge, kitchen and dining room. Above the kitchen is the parent’s bedroom, with walk in robe and ensuite. Beyond the dining room and concealed laundry room, is the two-storey kids-zone, with three bedrooms and a bathroom accessed via a spiral staircase. Below is a rumpus room, a study and a multifunctional utility/garage space. The front room of one the existing terrace houses is now a self-contained guest suite, including seperate entrance via the original front door. The other terrace is now a home-office and, located behind the other front door, a garden shed which leads directly through to the central garden.

 

THE BRIEF

The owners of RaeRae were preparing to renovate and extend their tired single-fronted terrace in North Fitzroy, Melbourne, when the house next door came up for sale. The two terraces are each sited on long blocks with dual frontage potential, a street at the front and an unusually wide lane at the rear.

 

The newly purchased home showed signs of a previous life but was dilapidated and unliveable. Walls were covered in George Michael and Pat Cash posters and  floorboards squatters had pulled up and burnt  in the fireplace.

 

Structurally unsound, this home needed to be demolished, however a heritage overlay dictated that the street frontages of both homes must remain. Austin Maynard Architects were asked to combine the neighbouring properties to create a family home and garden for a family of five.

 

THE WHY

Whilst first appearances may suggest otherwise, logic, reason and rationality are the cornerstones behind the design of RaeRae. Initially it looks to be a fanciful design, an architectural mountain range, but at its core the house is responsive and strategic. The roof form is contextual, every rise and fall is tuned to minimise overshadowing and visual bulk, only truly apparent if it were studied from above. The roof is low against abutting gardens to avoid overshadowing, and high where the neighbours have built against the boundary. In creating height in all the areas, both internally and externally, the mountain profile emerged.

 

EXTERIOR

The same rational principle applies to the exterior materiality. The considerable weight of brickwork always meets the ground, and is never elevated. Wherever there is an opening, there is timber above, resulting in minimal structural steel, significantly reducing cost while also adding pattern and beauty. It is a strategic way of thinking about structure which ensure budgets are met, yet also leads to a diverse aesthetic. The form is the result of rational design. It’s not decorative. The timber and brick create an aesthetic that is not just fanciful but based on solid pragmatics. Similarly the window locations, externally randomly placed, yet internally undertake specific spatial functions.

 

The wide laneway at the rear of the block has an emergent aesthetic, lots of garages, but also extensions, subdivisions and newer builds that have capitalised on the dual frontage aspect. Rather than defend from the street, the design opens to this public space. With no heritage constraints to this frontage, the aim was to engage with the street and the neighbours, with direct access, large openings and windows. With the potential change in future transport needs, the garage at RaeRae is a multifunctional space, well designed and fully insulated to allow for future use as a bedroom or airbnb studio.

 

Though not the tallest building on the block, AMA recognised that the roof form would be clearly visible within the neighbourhood. Rather than adding more clumsily erected metal roofing the natural beauty of slate was chosen. Over time the slate will age and lichen will establish, creating a beautiful canvas beyond its utilitarian function.

 

DELIBERATELY NUANCED

Austin Maynard Architects work is eclectic not merely due to the abundance of ideas they explore, but more importantly because the team engage with clients to find out what they really like. The master bedroom at RaeRae is an example of this. Instead of the usual request for a parental retreat, a quiet place far away from active family areas, the owners asked for the main bedroom to be at the very centre of the house. Here, located directly above the kitchen, the parents have the opportunity to directly engage with the activity below, or close the large sliding doors to create a private space.

 

The children also have their own versatile areas. The rumpus room opens out to the garden and also to the street, future-proofed to become self-contained with its own direct street access. Behind is a dedicated craft/study area, designed to allow for both maximum creative mess and quiet secluded revision.

 

A spiral staircase leads up to a bathroom and three bedrooms, with a bright colour carpet chosen by each child. The perforated steel landing connects the bedrooms and bridges a double height void. The three bedrooms feature full height sliding panels, which allow the siblings the option of being private, or to open up and converse with one another across the hallway - both between the bedrooms and from up and downstairs.

 

The house is deliberately nuanced in this way. Every part of the house can be a secluded space, closed off with hidden sliding doors, or opened up to be free flowing. The occupants can be engaged and connected or alone and private. They have both/and, not either/or.

 

ALL SECRETS, NO LIES

Often highly functional and rational homes are banal, but RaeRae house is Austin Maynard Architects’ attempt at challenging this; to create a rational house filled with secrets and discovery, not for outward show, but for the occupants individual experience and evolving needs. Unconventional but thoroughly logical is the location of the shed and bin storage. Directly behind the old front door, it allows for a wheelbarrow of dirt or firewood to be transported to the garden without going through the house.

 

In the kitchen there’s a hidden pantry, appliance storage shelves and food preparation area. Slide away the glass splash back to expose the cooking secrets behind. The kitchen bench hovers above the floor, allowing for an abundance of natural light, with cables and wires hidden within tubular ends.

 

The rumpus and craft rooms hide a multitude of secrets - pin-boards, blackboards, sliding doors, recharging zones, cubby holes and toy storage. A ladder in the study leads to extra storage space or a place to hide. Outside, the passive solar awnings that shade the windows are as honest as they are delightfully functional, perfect to hang baskets or lights.

 

SUSTAINABILITY
RaeRae was specifically built along the southern boundary to take full advantage of the northern aspect. Living spaces face the sunny northern garden, while storage and services are to the south. Reorienting the home along the southern boundary maximises passive solar gain and ensures a sunny garden with minimal shadow, ideal for Melbourne’s climate.

 

Sustainability is always at the very core of each project. All new work aims to maximise available daylight and optimise passive solar gain in winter, while ensuring that summer sun does not hit the glass. All windows are double-glazed with fixed external awnings to provide shade. With active management of shade and passive ventilation, demands on mechanical heating and cooling are drastically reduced. A large water tank has been buried within the garden. All roof water is captured and reused to flush toilets and water the garden.

 

Where possible Austin Maynard Architects have sourced local trades, materials and fittings. The home is designed to be durable and long lasting. High quality and highly sustainable materials are used throughout. Beyond its obvious aesthetic qualities, slate roofing offers a highly robust surface with a lengthy life span and no maintenance. Most importantly slate is a natural material, simply cut out of the earth and installed, it doesn’t go through a resource and carbon hungry manufacturing process, it’s not full of chemicals and it can be un-nailed and re-used in another life.

 

Material Used :

EXTERNAL FINISHES
1. Roofing: Spanish Del Carmen Slate
2. External Wall Cladding: Adbri Masonry Architectural Brick in Ivory Colour, Silvertop Ash ‘V’ Jointed Timber Lining boards with Intergrain, Natural Stain in Driftwood/Weathered Cedar colour


INTERNAL FINISHES
1. Timber Flooring: Spotted Gum AmourFloor Engineered Overlay Flooring from Big River Timbers
2. Concrete Flooring: ‘Salt & Pepper’ finish to structural concrete slab

 

Carpet:
1. Pure Wool broadloom from EC Group. Colour; Ninety Four
2. Pure Wool broadloom from EC Group. Colour; Dark Carmine
3. Pure Wool broadloom from EC Group. Colour; Cadmium Green
4. Pure Wool broadloom from EC Group. Colour; Delft Blue
5. Floor tile 1: Tempo Viva from Urban Edge ceramics. Colour; Sand
6. Floor tile 2: Tempo Viva from Urban Edge ceramics. Colour; Nero
7. Wall tile 1: Mutina Pico Down from Urban Edge ceramic. Colour; Red Blanc
8. Wall tile 2: Mutina Pico Down from Urban Edge ceramic. Colour; Red
9. Wall tile 3: Tempo Viva from Urban Edge ceramic. Colour; Bianco 
10. Wall tile 4: Rombini Carre from Urban Edge ceramic. Colour; Light Blue
11. Paint colours: Dulux Lexicon White; Dulux Charcoal’ Dulux Yellow


KITCHEN
1. Benchtop: Maximum Porcelain Panels from Artedomus. Colour; Moon
2. Pull out bin: Hafele Hailo Euro Cargo 45
3. Kitchen mixer tap: Linuss Micer basin supplied by Bianco
4. Oven: steam oven by Meile
5. Cooktop/extractor: Powerflex Induction Cooktop by Miele
6. Rangehood: Monte Carlo 90 rangehood by Whispair
7. Fridge/Freezer: Integrated fridge freezer by Miele
8. Integrated dishwasher: Integrated dishwasher by Miele
9. Handles: Supplied by Designer Doorware
10. Seat Cushion Fabric: Woven Image fabric from Edge Range. Colour; Focus 542


LAUNDRY
1. Benchtop: Corian surface
2. Washing machine: Miele
3. Dryer: Miele


ENSUITE
1. Benchtop: Corian surface
2. Basin: Urbane Semi-recessed basin from Caroma
3. Basin taps/mixer: Urbane Wall Basin Mixer (Black Finish) from Caroma
4. Bath: Freestanding 1700mm long Bath from Caroma
5. Bath spout mixer: Urbane Bath Mixer (Black Finish) from Caroma
6. Shower mixer: Urbane Shower Mixer (Black Finish) from Caroma
7. Shower arm: Liano Nexus Right Angle in black finish from Caroma
8. Shower head: Liano Nexus Overhead Rain Shower head 205mm in black finish from Caroma
9. Toilet: Urbane Cleanflush wall faced toilet suite from Caroma
10. Towel ring: Urbane Towel ring black from Caroma


BATHROOM
1. Basin: Corian Integrated Sink. Colour; Cameo White
2. Shower rail: Vivid Shower Rail in Onyx Finish from Caroma
3. Towel ring: Urbane Towel ring black from Caroma


OTHER
1. Water tank: 3,000lt Donut underground water tank, supplied by Waterplex.
2. Pendant Light 1: Ariel Pendant 400mm supplied by About Space
3. Pendant Light 2: Lumi Pendant (white copper finish) supplied by About Space
4. Wall light 1: Stretch Wall Light supplied by About Space
5. Wall light 2: Tullyspot supplied by Masson for Light
6. Air conditioning unit: Daikin Super Multi Plus

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
ADA Lovelace Secondary School
next project

ADA Lovelace Secondary School

Secondary Schools
Rue René Rascalon, Nîmes, France - Build completed in 2019
View Project