Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Recreation Center for Elementary School

Recreation Center for Elementary School

Architect
SCHEMAA
Location
La Celle-Saint-Cloud, France | View Map
Project Year
2020
Category
Secondary Schools
David Foessel
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingPIVETEAUBOIS
WindowsTechnal
SOLEAL 55 Evolution
Movable WallAcoplan
ACOMAGIC
DoorsASSA ABLOY nv
Linox
Flooring: TARALAY CEMENTO BRESCIAGerflor
Roofing: RIGITONE ACTIV'AIR 8/18Saint-Gobain Glass HQ

Product Spec Sheet
Facade cladding
Windows
SOLEAL 55 Evolution by Technal
Movable Wall
ACOMAGIC by Acoplan
Doors
Linox by ASSA ABLOY nv
Flooring: TARALAY CEMENTO BRESCIA
by Gerflor
Roofing: RIGITONE ACTIV'AIR 8/18

Recreation Center for Elementary School

SCHEMAA as Architects

The new recreation center integrates the site of the Morel de Vindé school group and uses part of the recreational area of the schoolyard. The playground is planted with trees and is bordered to the east by a planted embankment which gives it a remarkable landscaped character.

 

The leisure center is positioned perpendicular to the existing gymnasium and leans against the planted embankment. The link between the recreation center and the gymnasium is made through the new common hall created.

 

This arrangement allows the preservation of optimal sunlight for the classrooms on the ground floor of the elementary school, the creation of a contained outdoor space suitable for the recreation center and the preservation of a clear perspective towards the courtyard from the entrance to the site.

 

Through the integration of the project into the planted embankment, a dialogue takes place between architecture and the landscape. The embankment no longer only represents a limit between the schoolyard and the street, it forms part of the overall composition of the school group.

 

The new extracurricular equipment has a double East-West orientation. The activity spaces open to the west on the courtyard. To the east, roof sheds offer views towards the planted embankment and the sky. The classrooms thus benefit from a variety of views and atmospheres, natural sunlight that changes during the day and natural through ventilation.

 

The activity rooms are designed as modular spaces largely open to the playground. Thanks to the installation of a removable acoustic partition, two of them can be joined together to transform into a large room.

 

The volumes of the activity rooms are treated as two independent elements that project onto the courtyard. The building is made of timber frame and cladding. The facade work is based on a rational, simple and grid design for optimal integration into the built context.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Wooden Cladding - Cladding MELODIK & MEZZO - PIVETEAU BOIS
2. Flooring: TARALAY CEMENTO BRESCIA - GERFLOR
3. Doors: Door Knob / LINOX - VACHETTE ASSA-ABLOY
4. Windows: SOLEAL 55 EVOLUTION - TECHNAL
5. Roofing: RIGITONE ACTIV'AIR 8/18 - SAINT-GOBAIN
6. Interior lighting: MOJI EN - EPSILON
7. Roof Covering: QUARTZ-ZINC - VMZ
8. Movable Wall: ACOMAGIC - ACOPLAN

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects
Photographers
Products used in this project
Multinational Insurance Firm
next project

Multinational Insurance Firm

Offices
Stamford, CT, USA - Build completed in 2020
View Project