Redefinition Creative remodelling

Redefinition Creative remodelling

Designer
BllendDesignOffice
Category
Housing

Redefinition Creative remodelling

BllendDesignOffice as Designers

INSPIRATION: The commodity in terms of Karl Marx's critique of political economy as an object or good produced by human labour was the driving idea behind the design concept.


The customer defined the desired outcome as keeping the mountain context, without emitting stereotypical rustic remembrances of existing mountain residential typologies. It involved a major renovation, of a common mountain house. The aim was to create a space where everything would be manufactured on site, using basic materials metal, pine wood, mineral aggregates, human labour and expertise. The main idea behind that was to let the objects acquire use and sentimental value when the owners would start feeling them as useful and pleasant.


The house has 3 levels, accommodating en-suite bedrooms, guest rooms, bathrooms and autonomy in daytime activities. The Desire was clearly to accommodate the family’s extrovert lifestyle allowing for co-habitation and mobility for daytime and night-time zones. The need was to allow for guest families and their children to make creative use of space different hours of day and seasons.


Emitting the architectural feeling of black burnt metal and volcanic stone. Constructions and levels of nigh time and basic traffic patterns were defined by black metal; mineral aggregates defined the floor plans, wet areas and main elevations while pine wood defined the storage areas. The colour palette was reduced to minimum contrast and low saturation in order to let the materials and textures define the context of the project redefining prevailing mountain houses of rustic country feeling.


Research was done in prevailing mountain typology, availability of materials in the vicinity that would allow for easy access, minimum transportation and manufacturing costs. Pigmentations and stains also were selected in terms of reduced VOC emissions, low cost maintenance and taking into consideration the building life cycle and reusability of materials.


The project following sustainability and bioclimatic values in house remodelling, had to utilise maximum natural daylight, a design lighting scheme using only led lighting sources and emitting the feeling of light candelas using very low light colour temperatures. This had a serious impact since the customer desired to leave the existing shell and openings intact.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More