Renovation on Cox’s Row

Renovation on Cox’s Row

Architect
Robert M. Gurney Architect

Leroy Street Studio
Location
Washington, D.C., USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Hoachlander Davis Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior LightingDelta Light
Toilets, BidetsDuravit
locksetsFSB
MillworkersAllegheny Wood Works
Paints and Stains Benjamin Moore
Tub, MasterBoffi s.p.a.

Product Spec Sheet
Interior Lighting
Toilets, Bidets
by Duravit
locksets
by FSB
Millworkers
Paints and Stains
Tub, Master

Renovation on Cox’s Row

Robert M. Gurney Architect as Architects

Constructed between 1805 and 1820 by Colonel John Cox, 3331 N Street is one of five Cox’s Row houses. Cox’s Row is considered one of Georgetown’s finest examples of Federal period architecture and is unique to Georgetown in that the houses are set back from the street, creating “door yards”, and leaving little space for rear gardens. True to the period, the front brick façade is stark and perfectly proportioned. The severity of the Federal façade is relieved by exquisite dormers and laden swags in recessed panels.  

This project is designed to respect the historical integrity of the existing architecture, while updating the house to accommodate the new owner’s spatial requirements and extensive art collection. The front and rear gardens are redesigned to be more integrated with the architecture.

The house is composed of three volumes; a four story main block in front, a two story, double height central block and a rear volume that is partially one story and two stories. The existing room sizes were generous, but the layout was compartmentalized. The end third of the house was physically and visually disconnected from the front of the house. Space on the second floor of the rear block was only accessible from a back stair and was totally isolated from the main block. All of the rooms in the rear block were dark, with no relationship to the garden.

Changes to the exterior were not extensive. On the first floor of the end volume, window openings are added and others are enlarged.  New steel windows replace the smaller wood units. These revisions are sensitive to the scale and composition of the Federal period architecture.  A glass volume is added to the roof with the goal of painting with light the central volume and adjacent dining space.

Along the lengthy one hundred and twenty foot first floor axis, spaces are opened up and now connect physically and visually, providing impactful views through the house. A new stair and bridge is added to the central double height volume, fostering connectivity between the rear block and the main block on the second floor.

Throughout the project, spaces are redesigned to improve functionality, finishes are updated, and significant historical fabric is carefully restored. The new elements incorporated into the project do not attempt to replicate historical detailing, but instead are intended to provide a framework where the historical fabric and recent insertions are juxtaposed but integrated. Selection of the new elements and materials are done with sensitivity, intended to respect the scale and the materials of the two hundred year old building fabric.

Ultimately this project attempts to synthesize architecture, interior design, art and landscape. This intervention respects and honors the past, but does not replicate history.

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More