Residence 95

Residence 95

Architect
J+AM Storey
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Bharat Aggarwal

Residence 95

J+AM Storey as Architects

Like every other project, Residence 95 has a soft spot in our heart. From demolishing the existing building to selecting the right decor, our journey began from the scratch. Following a simple, contemporary and artistic approach, the design possesses charm, a neutral color palette, playful interiors and inviting warmth.

The eye focuses on the magical play of light and shadow on the double-height grey textured wall as you enter the house, just adjacent to a beautiful brass partition segregating the dining and staircase. Internal stairs connected between the two floors enables visual transparency to the members and encourages family interaction.

The skylight above the staircase brings light into the double-height space effortlessly. Planning is done in such a manner so that every bedroom has access to natural light including the study. The customized circular artwork placed on the double-height wall intends to reflect a poetic and picturesque feel in that area.

The color palette used throughout is calming with muted shades of blush pink, blue-yellow and grey on walls, furniture and upholstery. Combining these colors with the rich, smooth and rough textures of Italian grey marble, the retro-chic appeal of lightly colored white oak wood, balances with the elegant and exclusive furniture.

The standalone customized wallpaper behind the sofa, itself acts as an art piece in the living area.  All the bedrooms have different interior concepts, yet in sync with an overall subtle theme of the house. White Statuario, a high-end luxury marble, used in the master bedroom, is the epitome of style and elegance and has been utilized as a symbol of sophistication and status in interior design for centuries.

The bedrooms designed for young adults are stylish and youthful. Art and detailing in the daughter’s bedroom, add an artistic and soulful touch to that space. Simple but stunning, Grey Terrazzo tiles on the walls and floor of her washroom, creates continuity and are the new hottest tile trend. Black and white patterned tiles used as flooring in the study is cool and crisp. Rough textured stone on walls and concrete ceiling speaks about themselves creating an overall timeless ambience in Son’s bedroom.

The elevation has been designed on the principle of “Form follows function”. Utilizing the maximum spaces of the balconies yet adding elements to balance and break the linearity of the façade. The building shares a minimal mood board comprising of – white and beige laminam, black powder- coated mild steel and external wood. A double-height balcony with a vertical garden goes up to the terrace. Amidst these vertical louvres, the central void grabs a strong focus from the outside, seeking attention and allowing transparency to the user from the balcony, acting as both functional and aesthetical element to the facade.

The circle defines wholeness and perfection, conveys the feeling of a dominant element in the external elevation. Adding a Champa tree is like a cherry on the top and gives life to space allowing the family members to relax and relish the experience.

 

Material Used:
Facade cladding: Stonelam, Stonex India
Flooring: Italian marble, Stonex India
Doors: UPVC, Fenesta
Windows: UPVC, Fenesta   
Interior lighting: COB lights, Changi
Interior furniture: Customized

Share or Add Residence 95 to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior lightingChangi
Doors, WindowsFenesta
Facade claddingStonex India
Product Spec Sheet
Interior lighting
by Changi
Doors, Windows
by Fenesta
Facade cladding
Atoles Retreat
next project

Atoles Retreat

Private Houses
Imerovigli, Greece - Build completed in 2021
View Project