Residence On The Esplanade

Residence On The Esplanade

Location
Toronto, Canada
Category
Private Houses

Residence On The Esplanade

Studio Munge as Interior Architects

Located within an exclusive residential condominium building in the heart of Toronto’s historic St. Lawrence Market neighborhood, this two-story, 4,500 square foot penthouse illustrates how a luxury condo can still have all the comforts of a traditional family home. With expansive views, a sprawling terrace and airy interiors, this inspired setting is the ideal home for the clients and their family.


Studio Munge was approached by the clients to re-invigorate the interiors of their penthouse suite, and applied a sleek, modern aesthetic while maintaining a distinct residential feel. The interiors feature a soft, neutral color palette accented by sculptural elements and natural material finishes, including a two-way Costa Azure marble fireplace in the main-level dining room, and sculptural spiral staircase separating the living and dining areas.


The clients were concerned that moving to a condominium would prohibit them from enjoying the lifestyle they had become accustomed to as a family with grown children. As such, Studio Munge ensured to integrate the same comforts found in a traditional family home, complete with abundant storage, outdoor space and ample room for entertaining friends and family. To do this, Studio Munge developed a series of distinct but open spaces to create an airy, uncluttered atmosphere that promotes effortless transition between rooms. An open-concept kitchen with an oversized 5’ x 10’ island leads into the main floor dining room, designed to accommodate the client’s large family. A spectacular two-way fireplace in the dining room is a dominant focal point; the dark marble unit offers a unique contrast to the soft color palette employed throughout the rest of the home. A 2,000 square foot terrace wraps around the entire first level, and a lounge located directly off the sculptural spiral staircase behaves as a dual access point to the master bedroom, with direct access to the master en-suite and bedroom. The library-den is partially hidden by custom-designed shelving and the main staircase, giving it a sense of privacy while maintaining an open concept feel.


Studio Munge also integrated artwork into the residence, working closely with the clients to analyze the scale and function of each area and carefully select pieces that could both define a room yet allow for decorative flexibility. Featuring works by Shelley Adler, Barbara Cole, Joshua Jensen Nagle and Edward Burtynsky, this custom art program punctuates the living areas and creates a fascinating interplay with the surrounding palette.

Project Credits
Interior Architects
Danforth Addition
next project

Danforth Addition

Private Houses
Toronto, ON, Canada
View Project