Richmond Warehouse
Ben Hosking

Richmond Warehouse

Technē Architecture + Interior Design as Architects

This three level conversion aims to uphold the open nature of the subdivided

warehouse space. The new architectural components attempt to recede within

the existing shell, and the subdued palate has been chosen to highlight the

original elements and structure of the building, including steel windows,

staircases and trusses. The use of partitions has been kept to a minimum to

promote connection and interaction as well as allow daylight and airflow to

stream throughout the open living areas.


The site conditions presented a linear space with large masonry party walls

running east-west and all existing fenestration constrained to the two adjacent

ends. The internal elements were leftovers from the previous uses as a dance

studio and office; simple ad-hoc additions huddled towards an existing

services stack in one corner. The overriding sensation was of an open and

brightly lit volume with strong vertical connection.


The clients brief was to insulate the envelope to a higher thermal and acoustic

performance, while maintaining the simple appeals of the space. The

proposed program was based around the needs of a couple who live alone,

their children having left home. This helped to relax notions of screening,

allowing the openness of the living spaces to permeate further into the private

realm.


The environmental initiatives of this project lie primarily in passive systems.

The existing building fabric was retained in its entirety, with new insulation

added to the existing ceiling and walls. The new additions are reductive and

functional in nature, with all new planning based around existing façade

openings to maximise natural light and cross ventilation. Additionally, two new

operable skylights create a thermosiphon within the building to aid with

circulation and passive cooling.

Share or Add Richmond Warehouse to your Collections
Parfums Christian Dior
next project

Parfums Christian Dior

Offices
Paris, France
View Project