ROCCOLO’S SWIMMING POOL

ROCCOLO’S SWIMMING POOL

Architect
act_romegialli
Location
Costa Lambro, Italy | View Map
Project Year
2015
Category
Swimming Pools
Stories By
act_romegialli

FIORONI
Marcello Mariana

ROCCOLO’S SWIMMING POOL

act_romegialli as Architects

The client's requirement was for a pavilion to be connected to the main historic house causing the least visual interference with the surrounding parkland. The pavilion was for an indoor pool, and some space for fitness, service and leasure in a climate controlled space.


The main house, an early 1900 liberty building had been renovated by the clients ten years previously. The main house ground floor sat 100 cm above the external ground and as such had little connection to the surrounding parkland.The client also desired a glass enclosed space attached to the main house to enjoy the view of its natural surroundings.


The previous renovation of the house included landscaping and the addition of a small artificial lake in the south corner of the parkland.


On this basis and after an accurate topographic survey the following principles were adopted to create minimal visual impact, place the pavilion volume underground.


Location informed by the natural topography of the parkland. Use the different ground levels to capture light inside, not with zenithale light but with windows directly connected to the outside landscape and lake. Visually connect the underground pavilion to the artificial lake.


Locate the pavilion far away from the main house in a strategic position, to create a totally new and independent space reached by a path that emphasizes the sense of privacy. The location of the underground pavilion far away from the house would then create an interesting and dynamic relationship between the two spaces.


Connect the main house to the underground pavilion and pool via a tunnel.


An irregular path was determined by the established trees which were to be protected.


The tunnel also connects via a few steps to a second small glass enclosed conservatory totally open to the surrounding parkland. A glass enclosed narrow bridge connects the conservatory to the main house.


The specific design of the structural steel was placed outside the glass perimeter. This was to give depth and emphasis to the internal volume and at the same time make the window frame design secondary.Stone footings of the conservatory on the south side of the main house enabled changes in the surrounding garden level, to give a direct connection between the garden and the internal space.


The pavilion space containing the indoor pool, fitness area and small kitchen is based on a sequence of simple geometric volumes in either wood or cement to contain the various functions.


All technical requirements for ventilation, climate control, automated pool cover etc were designed to be as discrete as possible within the overall design.


Choice of material for the pool lining and surrounding pavement needed to be durable and, neutral in colour. It also needed to be able to cover steps, ledges and curved surfaces ( pavement, walls and pool lining). The aim was to achieve a sense of continuity within the volume inside and outside the pool. A small white ceramic mosaic tile was chosen.


The choice of continuity of material creates an effect: a mass of water finds its natural resting state and settles in the lowest part of the volume, held by a dynamic and at the same time gentle form before it slowly follows its course down to quietly settle in the pool.


The west side of the pavilion (front) houses a sliding door. The door totally disappears into a structural cavity to maximize the connection with the surrounding artificial lake and parkland. In summer the indoor and outdoor spaces become one, a seamless conversation between both water surfaces (pool and lake) .....


The surface level of the pool and lake are the same. A small patio/ solarium 40 cm lower than this creates an entrance. The lowered space, obscured from the view of the house mediates the relationship of the natural surroundings and the pavilions simple geometry.

ROCCOLO’S SWIMMING POOL

FIORONI as La punt

Fioroni contract, by GF Fioroni Walter & C, have been dealing with furniture for more than 50 years


With the design and manufacture of custom-made furniture, production of interior and doors and windows, with high quality standards both in terms of technology and materials used, fioroni contract occupies a leading position in the furniture market. With its exhibition of over 1500 square meters at the headquarter in Ardenno (SO), together with the showroom fioroni in Morbegno both highly supported by the carpentry shop with the most new processing methods, wood, fioroni contract is the ideal place to find the answer to more and more demanding in terms of required design and tailor-made furniture.


Fioroni have been manufacturing, with large experience and proven capacity many projects by architects and interior designer, either in Italy and abroad since years.


From fioroni contract comes the fioroni collection www.fioronidesign.it, concrete example of the capacity and skills in woodworking.


The interior of the project Roccolo’s swimming pool are produced by fioroni contract. The blocks containing the dressing rooms , the fitness and relax areas defined by wooden screens, the kitchen for the living area at the swimming pool level, all wall covering and wooden floors, the stair to the ipogea swimming pool, the furniture of the conservatory annexed to the liberty villa.


All furniture is in natural oak. Fioroni supplied also all series furniture in the project.

Share or Add ROCCOLO’S SWIMMING POOL to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
La puntFIORONI
CeramicsSpandrio
FramesThema
LightingTransparenze Illuminazione
Product Spec Sheet
La punt
by FIORONI
Ceramics
Frames
by Thema
Amairis sewing factory
next project

Amairis sewing factory

Factories
PUERTO CALDAS, Pereira, Risaralda, Colombia - Build completed in 2019
View Project