Royal Enfield Corporate Headquarters

Royal Enfield Corporate Headquarters

Architect
Romi Khosla Design Studios
Category
Offices

Commercial Landscape

Royal Enfield Corporate Headquarters

Romi Khosla Design Studios as Architects

The client approach towards the building interior was to create an open interactive and creative environment, while strongly underpinning the idea of the design with the highest possible level of sustainable design. The building is defined by a unique span free steel structure which is set outside the main building envelop and designed on the principle of a stabilized cube which is diagonally braced.


This building is a LEED Platinum rated project, the highest level achievable of an environmentally friendly project.


Programmatically, the six floor tall building is divided up in to the main offices for two companies; Royal Enfield motorcycles and Volvo-Eicher Commercial Vehicles. Each of these companies have designated areas provided to them and then they share a series of common spaces like the main reception, cafeteria, exhibition spaces etc.


The ground floor comprises of the main reception area, the cafeteria, the exhibition space, informal meeting area as well as some meeting rooms. The first floor is an open plan office for Royal Enfield (this is the largest office plate in the building). The second floor has a series of conference rooms and senior management rooms, all of which overlook a rooftop garden. The third to the fifth floors have open office spaces in them and the topmost floor has the main company board room, two offices and roof terraces, most of which have services infrastructure on them.


The building floor shell was designed to provide raised floors under which all the services would run and exposed metal decking as the ceiling. The interior of the office had to be designed within this nature of space.


As this to the design of its interior were taken keeping in mind these overarching criteria. One of the primary concerns for the interiors was to use negligible artificial light during the day and to illuminate the interior of the work spaces with reflected natural light. The large round light wooden disks (a large number of which are convex) were conceived and hung from the ceiling in a manner that reflected light from the exterior louvers of the building would bring light to these disks which in turn would bounce it to the further recesses of the space.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More