Royal Tea Barn

Royal Tea Barn

Shops
Beijing, China - Build completed in 2008
He Shu

Scene of a vision caused by creating the curved surface wall

Beijing Matsubara and Architects as Architects

This project is an interior renovation for a tea shop located in Sanlitun Village, the new commercial city blocks in the central district of Beijing city. In addition to designing the East building on the North block of the village, we also designed interior of this tea shop on the South block. This store is in the building that Kengo Kuma, a Japanese architect, designed.


Despite of the small interior space with sixty three square meters, the client has requested us to design various functions of spaces. They are the meeting space for customers, the tea tasting space, and the product exhibition space. Therefore, one of the biggest themes for this project was to transform this small space to the one with the impression of the larger room, but at the same time designing it for multiple functional spaces. For those reasons, we have come up with the method, called “scene of a vision caused by creating the curved-surface wall”. The three-dimensionally curved wall exists in the center of the store space. The wall is split in three pieces so that a view penetrates through the splits to the various directions. For example, when people stand at the entrance of the store, they can view the cashier through the slit between the walls. When people stand in front of a wall on the East side, they can view a wall on the West side through the slit. Viewing an object through the slit between the walls, rather than viewing the exposed object without looking through any slit, creates an impression of the depth in the space. Because the ceiling is very tall as three point seven meters, the interior space becomes long, vertical, and open space.


Moreover, the end of central wall is spread and connected to the East and West walls. The East and the West walls also have two dimensional curved surfaces. The shelves are fixed inside the slits of these walls and tea leaves are exhibited in the shelves. On the West side of the store, sofas for tea tasting zone are placed along the wall and create circular form. The end of curved-surface wall on the West raps around a small kitchen for the tea tasting. Although the entire wall surface is painted in white, the slits and the bonders of the walls are all painted in pink to emphasize the curved-surface of the walls. The individual furniture detached from all the walls is in red to present the drastic contrast to the rest of the walls. These hidden and sought views of the red furniture emphasize the spatial depth of the store.

Project team
Frieze Art Fair 2017
next project

Frieze Art Fair 2017

Exhibitions
London, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project