Rushmore House
Yellow Cloud Studio

Rushmore House

Yellow Cloud Studio as Architecture

Answering a brief set by our chef client and his family, that called for a large kitchen area with generous space for people to socialise when hosting pop-up dinners, our studio set out to create a sequence of interconnected spaces that enhance the dining experience.

photo_credit Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio

The design proposal rethinks the entire lower ground floor of a terrace property, treating the kitchen as the main focal point with a large skylight directing ample natural light towards the area where the chef would be preparing and cooking the food, referencing the stage light any main protagonist would receive. A visual connection to the chef is kept throughout the space, with openings placed on key locations of the floorplan and with transparent materiality enhancing these visual lines even in the extremes of the building. A discreet wire mesh replaces the traditional staircase balustrade introducing the entirety of the space before even arriving and sliding shoji doors are lined with translucent fabric bringing in light and movement to a room that would otherwise feel isolated.

photo_credit Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio
photo_credit Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio

The architecture places emphasis on the experience of the space by the user. Natural light, high ceilings and lighter tones of materiality in the kitchen enhance the ritual of preparation and express hygiene while the lower ceiling and darker tonality of the dining create a more atmospheric space for eating. The front room becomes the final stage of the experience, with the shoji doors sliding open to an additional socializing space that houses a custom made unit for the client’s extensive record collection.

 

A key element of all interconnected spaces is the relation with the back garden, with the proposal ensuring that long views are enjoyed even from the furthest points in the house. Floor to ceiling sliding panels leading to the garden are designed to allow for the maximum possible opening and their proportion gives reference to an additional fixed window, creating the slim vertical rhythm of the rear facade. A timber canopy projects over the original building and runs vertically to create a box that wraps around the glazed elements, also creating an external seating that visually references the one on the inside. The added weather protection provided by the canopy ensures that the doors can be kept open while materials plays a key role in blurring the line between internal/ external spaces.

photo_credit Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio
photo_credit Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio
photo_credit Yellow Cloud Studio
Yellow Cloud Studio

The scheme uses materiality to support and elevate the architectural language, with only a few understated but highly crafted elements. A seamless concrete floor connects all spaces through to the garden and a treated, durable plywood starts at the rear facade and becomes the kitchen’s main material. The birch plywood and white marble provide necessary contrast where dictated by the concept and the steel mesh of the staircase together with the shoji fabric bring elements of transparency.

Taking inspiration from the quiet confidence of our clients’ brief, our proposal strives to achieve a sequence of spaces that can be experienced seamlessly, using natural light and materiality to create a strong yet understated visual language.

 

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More

Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
22 Feb 2024 News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house

International architectural practice Herzog & de Meuron has completed SIP Main Campus, a large-s... More

10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More