San José Chapel
Francisco Álvarez

San José Chapel

Acrónimo as Architects

Concept
Located in the center of the “Madre Tierra” field, a place of orange, avocado, and lemon crops, where one beholds the mountains’ profile and the greenery of Montemorelos, Nuevo León. This project was born of a spiritual need: build a reflection space for the family and the community.

The spirituality, men’s intimate dimension, calls for a respectful and perceptive architectural approach. The in-depth study of Christian liturgy and the northeastern countryside founded the design process of this project. To reach an applicable proposal, we observed respective religious protocols and rural settings: we analyzed solar path, wildlife, the seven sacraments, and the Catholic Mass ceremonial rites. The “Capilla San José” is the solution where faith and the countryside coexist in the same celebrational space.

photo_credit Francisco Álvarez
Francisco Álvarez

Architectural Project

Volumetry & Program

The chapel is a space of tranquility and celebration: a meditation place, a sharing place, a communicating vessel, and an introspection refuge. The medley of these translates into the project volumetry. Three individual volumes that together become one.

photo_credit Francisco Álvarez
Francisco Álvarez

The blocks placed on the extremes are great monoliths of solemn expression. They are closed, heavy, and wide units with a gable roof, as historic tradition dictates. The first unit acts as a lobby, while the last serves as a lavatory and a religious instruments storage. They are transition areas. Both of these volumes hold and
embrace the central hall. The central hall is see-through, elongated, and light. Shorter than its counterparts, it emphasizes their different nature: this nave is open, warm, and splendid. Wood cladding pillars and rectangular glass windows frame it.

The “Madre Tierra” expanse field is visible from the parishioners’ benches. They can see the outline of healthy trees, the flat line of the cultivated field, and the floating clouds. The architecture extends the chapel and allows the countryside to come in. In this central nave, masses and religious coexistence take place.
There was a need for the connections to be solved in a subtle and refined way. So it could allow the project to be understandable as a full proposal, and as a linking of the three autonomous units. Thus, the proposal resolved the union of volumes with long and narrow, clean windows that allow daylight to enter and ease the diffusion between the various spaces of the chapel, creating a balance among them, therefore building a synergy of transparency and strength.

photo_credit Francisco Álvarez
Francisco Álvarez

The scale refrains the project from monumentality; it seeks to be intimate and accessible. The dimensions fit the human body and senses. The volumetry tries to communicate a welcoming feeling to any guest either it is the priest, parishioners, or marauders.
The chapel was designed with the programmatic intention to cover the seven sacraments. The lobby, also known as the narthex, has a confessional booth to practice Confession to the left, and a wall reserved for funeral alcoves to the right.

photo_credit Francisco Álvarez
Francisco Álvarez

The central hall can house up to sixty persons, understanding the possible celebration of the Confession, Holy Orders, and Matrimony within it. Likewise, it has a baptismal font to perform the first sacrament.
Light and materials
It was on the fourth day, that God created the sun, and the moon and spared the sky with stars, reflecting light into the night. Inspired by this biblical event, the leaning slabs in the lobby were perforated strategically, opening small skylights that simulate a starry night. The lobby is a closed and compact unit, in its solemn darkness, illuminated by natural light that enters through cavities in the ceiling, creating the illusion that the sky and the stars are receiving the chapel guests instead of the polished concrete slab.

photo_credit Francisco Álvarez
Francisco Álvarez

The local countryside holds a warm simplicity in its landscapes and routines: the time seems to flow calmer between the rivers and the grass. Through the use of materials and light, this project searches to imitate the countryside virtues. Using travertine to wrap and extol the altar, natural pine to cover the ceilings, polished concrete in the floors, and site stone masonry for the central nave parapets. Sandy dun pigmented stucco encases the external faces of the building. The materials are hard but warm, simple but elegant, and exposed in their minimal and natural form. The material nature of this project looks for, in the end, to grant shelter to the beholder.
We created transparency and seriousness with the light. The window planes located between the volumes' connections allow filling the central nave with a diffused light, elevating the altar.

photo_credit Acrónimo
Acrónimo

San José Chapel is a fusion endeavor in which rural tranquility meets religious rituals. The project's approach, from conception to completion, was intended to commemorate the human spiritual component.
Whether through the use of honest materiality, vast natural light, a transparent and dense volume, or an intimate and accessible scale. All design decisions were directed to create a space where it was possible to connect with oneself, others, and the cosmos around us.

photo_credit Acrónimo
Acrónimo
photo_credit Acrónimo
Acrónimo

Read story in Español

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Carr’s sustainable Bruce Street building is a catalyst for urban renewal
30 Nov 2023 News
Carr’s sustainable Bruce Street building is a catalyst for urban renewal

In Melbourne’s inner-city suburb of Kensington, a new red brick and concrete building pays tri... More

Pricegore revitalizes a 1960s brutalist terrace in London’s Chelsea district
29 Nov 2023 News
Pricegore revitalizes a 1960s brutalist terrace in London’s Chelsea district

London-based architectural practice Pricegore has revitalized a modernist terrace townhouse in Londo... More

Detail: Thatch enclosure of the 'Tane Garden House', Vitra Campus
29 Nov 2023 Detail
Detail: Thatch enclosure of the 'Tane Garden House', Vitra Campus

ATTA-Atelier Tsuyoshi Tane Architects has completed a thatch-covered building with a footprint of 15... More

Park Fort Krayenhoff by Orange Architects draws inspiration from the past
29 Nov 2023 News
Park Fort Krayenhoff by Orange Architects draws inspiration from the past

Rotterdam-based Orange Architects designed Park Fort Krayenhoff, a residential development that comp... More

10 office buildings with insulated double-skin facades
28 Nov 2023 Specification
10 office buildings with insulated double-skin facades

A facade with an insulated double-skin consists of two layers. In the majority of instances, these l... More

AART’s new mixed-use Nicolinehus development contributes to urban life in Aarhus
27 Nov 2023 News
AART’s new mixed-use Nicolinehus development contributes to urban life in Aarhus

Nicolinehus is a prodigious mixed-use development designed by Scandinavian architectural studio AART... More

25 best architecture firms in India
27 Nov 2023 News
25 best architecture firms in India

Indian architecture is a complex tapestry woven with threads of culture, history and spirituality. F... More

Detail: The material essence of Liuba multifunctional service center
23 Nov 2023 Detail
Detail: The material essence of Liuba multifunctional service center

Shulin Architects has completed a multifunctional service center in Liuba County, in the southwest o... More