Sand House, Elie

Sand House, Elie

Architect
WT Architecture
Location
Fife, United Kingdom | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Gillian Hayes

Sand House, Elie

WT Architecture as Architects

This extension and re-jig of a listed house is located in the Scottish coastal village of Elie. The old end of terrace town house overlooks the beach and the sea, but its ground floor was a jumble of dark spaces. The new work involved taking away most of the ground floor structure of the three-storey house, demolishing a 20th century extension, and opening the living spaces up to the long narrow garden. The attractive street-facing side of the building was left untouched.

 

With the Scottish weather often standing in the way of being outdoors, the extension borrows a bit of garden which it encloses in glass under a simple flat canopy roof. Polished concrete benches push out in to the garden to blur the lines between inside and out. The middle of the house was opened up to let sunlight splash through to the new kitchen-living space. Meanwhile the front sitting room was remodeled as a library and TV snug.

 

Questions and Answers


What was the brief?

Our clients bought this early nineteenth century, B-listed townhouse because of its closeness to the beach to the south, but its north facing side was a hotch-potch of small rooms with small windows, was dark and disconnected to the long back garden. Our brief was to create a light, usable kitchen-living space for a large family, that unlocked use of the garden, as well as trying to let some of the sparkling south light through the building to this new space. A traditional sitting room on the south street side was undersued because of its disconnection to the kitchen, and a good connection between this and the new kitchen-living space was wanted. The clients were also keen to have an overtly contemporary intervention to reflect the contemporary informal way of living as a family. New work was to be of a high quality, worthy of the high quality of much of the original building fabric. The house is initially to be a holiday house, but has also to suit permanent occupation in the future.

 

Key products used:

Dinesen Douglas Fir Floor boards, Inset Stovax Riva Stove, Bespoke polished concrete benches, and douglas fir windows and doors, kitchen by Naked Kitchens, Wall and pendant lights Anour: Divar,

 

What were the solutions?

To bring light right through the house we took out some small spaces in the centre of the plan. A grid of new steel beams is hidden above a new lowered ceiling to support the first floor rooms. The whole house was temporarily propped up while the new steels were put in place. A big pivot door provides a spacious opening between the kitchen living space and the old front sitting room, which has now been partly lines with new book shelves. This door lets south light through to the otherwise north-facing kitchen-living room. Having a new consistent Dinesen floor over the whole ground floor helps the spaces flow in to each other, While the back north wall has been opened up the plan of the house has become quite deep so we introduced two roof lights above the extension to let shafts of light down in to the middle of the new space.

 

What are the sustainability features?

This was a great opportunity to upgrade the energy efficiency of the house, insulating all the affected spaces, and installing a new highly efficient boiler. Opening up spaces to each other allows the good solar gain on the south side of the house to benefit the northern-facing rooms. Insulated double glazing to the extension provides more thermal efficiency that the old draft windows and stone walls provided before the alterations, and lowers the demands for electric lighting.

 

Who are the clients and what's interesting about them?

The clients live in Hong Kong but hail from Scotland, and this house offers a refuge for the whole family to come together in the holidays. They've holidayed in Elie for many years, previously renting so having their own place made sense. They had an ambition to create somewhere beautiful, spacious and calm as a tonic to contrast with their hectic working life. As such there was to be no compromise on the quality of the design, the fixtures and fittings, many of which were designed by WT Architecture.

 

What were the key challenges?

Securing planning and listed building consent for such extensive alterations required a clear vision and a strong persuasive narrative, and we used examples of other work we've done to convince the planners that we could do high quality work. Taking out lots of supporting walls at ground floor level was also a bit of a challenge without bringing the whole house down on top of us. But the main architectural challenge was to get lots of light bouncing around in the old house, and to find ways of connecting the house to its rather neglected garden.

This story is available in multiple languages
Share or Add Sand House, Elie to your Collections
Project Credits
Structural Engineers
Garden Designer
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersDinesen
SuppliersNaked Kitchens
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Dinesen
Suppliers
Villa Sesom
next project

Villa Sesom

Private Houses
PGA Catalunya Golf Resort, Caldes de Malavella, Spain - Build completed in 2019
View Project