Sandis

Stefan Hitthaler Architekturbüro as Architects

The new residential and commercial building "Sandis" borders with the immediate village centre of Sand in Taufers. South there are the so-called "Postbauten" (post office buildings) on the southern edge of the village. These are an ensemble of buildings from the turn of the century, that represented the centre of Sandner tourism until the 70s of the last century and which have been empty ever since.


The two new buildings are located directly behind. They are slightly rotated in relation to each other and positioned at the northern edge of the building plot, accompany Otthental street towards the southeast and spatially define the public green area located north of it.


With their five floors, the buildings are similar to the height of the surrounding buildings and their volumes are related to the large-volume buildings that characterise the centre of Sand.


The choice to do an above ground separation of the all volume into two building volumes, as well as the relative height with ground floor and 4 upper floors, was developed in coordination with the State Advisory Council for Building Culture and Landscape, the Office for Monument Protection and a representative of Spatial Planning Administration.

 

Aim:

The aim was the construction of a residential and commercial building in the centre of Sand in Taufers. On the west side of the building, a total of five business premises of different sizes are accommodated on the ground floor and the 1st basement floor. You can access to this spaces from the North side. The ground floor and on all floors above of the volume facing to the village centre, there are a total of 34 apartments of different sizes. You can access via two stairwells and a lift for the disabled. The vertical access elements also lead up to the second and third basement floors, where there are parking spaces and cellars. The parking spaces required for the shops are also provided in the 2nd basement. 


Construction method:

The new building is designed as a "massive" building as well as the massiveness of the surrounding buildings. The facades has two different characteristics. The North-East and west facades are designed as a "hard facades, as a plaster facades” with holes pattern for the different window sizes. The three different windows typologies are oriented towards the rooms behind and form an irregular facade rhythm. The South facade, on the other hand, is "soft" and consists of wooden loggias and glass prominent or recessed in the plaster facade.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
Brunner FensterBrunner FensterWindows
PEDESTRIAN BRIDGE PFAFFENTHAL
next project

PEDESTRIAN BRIDGE PFAFFENTHAL

Bridges
Luxembourg
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter