Santa Clara Square

Santa Clara Square

Architect
Pei Cobb Freed & Partners

LPA Inc.
Location
Santa Clara, CA, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Offices

Masterplans

Santa Clara Square

Pei Cobb Freed & Partners as Architects

Santa Clara Square embodies a design vision unique for a commercial development, featuring an array of carefully developed components: pedestrian-friendly open space throughout; a variety of neighborhoods, ranging in character from formal to meandering; buildings that frame space, with arcades that weave the structure into the environment; lively amenity buildings that punctuate the landscape; and parking for 8,000 vehicles, sited so as not to diminish the cohesiveness of the campus. 

 

The result is a highly walkable, interactive, and engaging workplace, ideally suited to today’s workforce.

 

Santa Clara Square office campus is part of a larger development plan that also includes a shopping area and new housing. By bringing these programmatic components closely together, the plan allows residents of Santa Clara to live in a more sustainable way.

 

Buildings in the west campus are organized around a central dining pavilion flanked by recreational green spaces. Indigenous redwoods, carefully preserved throughout the campus, animate its southern edge and create an integrated buffer with adjacent mixed-use areas, while connecting the campus to the natural landscape of Northern California.

 

In contrast with its counterpart on the west, the east campus offers a more informal, meandering experience, with pathways that allow for relaxed, spontaneous navigation around clusters of indigenous redwoods.

 

An array of elegant glass-and-metal-clad buildings frame courtyards where users can enjoy community amenities and beautifully landscaped gathering places. Generous arcades create clear circulation paths and engaging transitions between exterior and interior, while the high-efficiency glazed facades serve as a dynamic backdrop for both the internal workplace and the communal courtyard spaces. 

 

In each office building, tenants and visitors are welcomed by generously scaled front and rear lobbies leading to a central elevator bank, where state-of-the art destination-dispatch lift technology moves people efficiently through the building. Typical office floors are 31,200 square feet with 45- and 60-foot spans of column-free space, allowing for a flexible work environment. Open, column-free corner offices provide expansive views of the campus and beyond.

 

Campus amenities include three dedicated fitness and café buildings, strategically located to complement the office buildings and further enhance the space-shaping planning strategy fundamental to the organization of the west and east campuses.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More