Santa Cruz Library

Santa Cruz Library

Architect
Andrade Morettin Associates
Location
São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Libraries
André Scarpa
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Light FixturesiGuzzini
LiningHunter Douglas Architectural USA
Alluminum FrameArtalum
MetalsDeca
FurnitureEstúdio Paulo Alves
FurnitureFernando Jaeger

Product Spec Sheet
Light Fixtures
Alluminum Frame
by Artalum
Metals
by Deca
Furniture
Furniture

Santa Cruz Library

Andrade Morettin Associates as Architects

The contest of a new library of Colégio Santa Cruz, one of the important traditional schools of São Paulo, emerged throughout the process of campus modernization and restructuring, with the aim of free areas integration. Due to the privileged footprint, at the centre of the campus, the original project was not corresponding to the building importance, since it was not integrated with the whole environment.

 

The project proposal consists of the comprehensive view of the building complex and campus free areas. Leading to the concept of intervention which contributes to the environment, ahead of the building performance appreciation as an isolated object.

The site visit enabled the understanding of important occupational dynamics, just as free areas used to provide living spaces and social interaction.

Dynamics comprehension became essential for the project development  and program rearrangement.

The ground level as free space is one of the most important aspects for people flow and socialization, strengthening the aspect of a meeting space.

Library principal space is placed on the upper floor, preserved and suspended over the ground. Computer and “maker” rooms were relocated on the ground floor, composing the close nucleus. Consequently, buzzing activities are outside the library quiet space, which is on the upper floor. The mezzanine is composed by administratives rooms and control areas. Beside this area, the whole library has double ceiling height, providing a wide and flexible space, aspects that guided the project.

Vertical circulation and services core became more comprehensive. Besides that, cores were relocated on the facade, providing natural ventilation and lighting.

In order to contribute to the complex appreciation, one remarkable aspect was identified on ground layout, a clear geometric pattern present on urbanization and landscaping.

From this observation, the idea to concept a building through geometric simple shapes. Enabling the harmonious insertion of the new building at Santa Cruz campus.

The building was arranged as a series of squares, providing activities flexibility. Moreover, the structure concept was projected to stem from a simple grid, without large spans, allowing the light volumetry, besides the fast and economic construction.

The constructive system proposal is composed by a reduced number of industrial elements: a super- structure mixed of steel profile and slabs; prefabricated concrete panels, aluminium and glass joinery closures; dry-wall intern divisions; and also trim industrialized components the rationale construction were kept and improved by the light and modulated structure. The coverage solution was simplified with metallic structure and metal tiles.

 

Material Used :
1. Elevators - Schindler
2. Furniture - Riccó
3. furniture - Fernando Jaeger
4. furniture - Novidário
5. furniture - Estúdio Paulo Alves
6. furniture - OVO
7. furniture - Securit
8. Light Fixture - Reka Iluminação
9. light Fixture - iGuzzini
10. Metals - Deca
11. Alluminum Frame - Artalum
12. Lining - Hunter Douglas
13. Brise-Soleil - Stripscreen RAL 9006 em aluzinc perfurado #401 - Refax
14. Panels Installation - Millenium
15. Panels - Painel TS Grafite TX - Pertech
16. Drywall and plaster lining - Veda
17. Drywall - Knauf

Read story in EspañolFrançaisPortuguêsItaliano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More